Egernet | Analyse | Analyserende artikel

Indledning
Tvivlen om ens identitet og hvilken vej, der er den rigtige for ens eget jeg at følge, er en menneskelig ting, som de fleste nok kan nikke genkende til.

Selvom man blot tror, at man har fundet ens rette jeg, kan tvivlen alligevel opstå, om det egentlig er den person, man virkelig har lyst til være.

I novellen ”Egernet”, skrevet af 45-årige Lone Hørslev, bliver der fremført et ret godt indblik i, hvordan ens identitet kan blive udforsket, når man står overfor et af livets svære valg. ”Egernet” kommer fra novellesamlingen ”En Ordentlig Mundfuld”, udgivet i 2017.

Denne novellesamling kommer ind på emner, hvor at omdrejningspunktet oftest er baseret på livet og dets udfordrende faser. Der bliver påført humoristiske og omsorgsfulde træk, der gør det til en mere virkelighedsnær fortælling.

Overordnet handler ”Egernet” om en helt normal mand, som påkører et egern ved et uheld, da han er ude at cykle. Egernet ligger under lidelse, og manden har svært ved at gøre en ende på dets lidelser.

Uddrag
I novellen optræder der 3 karakterer. Den første karakter vi bliver introduceret for i novellen, er Jacob. Ham hører vi om gennem hele novellen, og spiller derfor også den centrale rolle. Jacob går på universitet, og man må derfor antage, at han er i 20-30-årsalderen.

Jacob er ikke ”svigerfars-drøm”, men det virker heller ikke som om, at han stræber vildt meget efter det. ”Jacob vidste godt at han aldrig havde ønsket sig en svigersøn der elskede avantgardefilm og spillede smart ovre på universitet i København” (s. 2, l. 147-150).

Vi får også fortalt, at han går meget op i film, og derfor ikke er den bedste til det fysiske med hænderne. ”han havde en kandidatgrad i filmvidenskab” (s. 2, l. 84-85). Da Jacob bliver udsat for situationen med egernet, står det klart, at han får det meget dårligt. Tanken piner ham om at skulle tage livet af egernet.

”Det er sådan man gør, sagde hans svigerfar. Bare tag fat, og så riv til. Det kan jeg da ikke! (red. Jacob)” (s. 2, l. 136- 138). Udover Jacobs ubeslutsomme tanker, kommer det også til udtryk i hans handlemåde. ”Han svedte, han kunne mærke hans puld helt ud i fingerspidserne” (s. 2, l. 134-135).

Dét at han sveder og har høj puls er meget typiske tegn på at være usikker i sig selv og have en vis frygt. Derfor vælger han at vende sig om og kigge på en ko for så derefter at tælle til 100 med forhåbningen om, at når han vender sig igen, er det stendødt.

Jacobs ydre kendetegn er minimalt beskrevet. Umiddelbart en ung veluddannet fyr, som holder sig til det finere miljø og er meget samfundsorienteret. Hans indre kendetegn er hvordan hans personlighed kommer til udtryk.

Han er følsom, men egoistisk fordi, at han ikke rigtig har sympati for Lise og hendes følelser i forholdet, han tænker mere kun i retning af, hvad han vil i livet, men ikke hvad hun vil. Det kommer også til udtryk ved den adfærd, hvor han iagttager Lise.

”Forstod hun overhovedet hans verden? Han fik i hvert fald sværere og sværere ved at forstå hendes. Som udgangspunkt var hun naiv. Hun skulle altid snakke med Hus Forbi-sælgerne” (s. 3, l. 227-231). Yderligere præsenterer hovedpersonen os for 2 bipersoner i teksten. Heraf Lise, Jacobs kæreste. Lise og Jacob har disse basale udfordringer i forholdet, da Lise gerne vil have børn.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her