Indledning
Jeg har valgt at analysere novellen “ Du burde skamme dig” som er skrevet af Marie Aubert. Novellen omhandler hverdagslivet, store følelser og forandringer.

I opgaven ville jeg ville karakterisere fortælleren og miljøet med hjælp fra citater fra teksten. Jeg ville fokusere på novellens genretræk igennem fortællingen.

Jeg ville inddrage novellens titel i en diskussion, over hvad hovedpersonen har oplevet og hvorfor hun ikke skammer sig.

Til sidst ville jeg perspektivér teksten til en af de tekster som vi har læst i forløbet “ungdom og overgange”

Uddrag
Der er rigtig mange som kender til denne historie da den var en historie som var op og vende nyhederne “Jeg vidste ikke, at så mange læste aviser, at så mange fulgte med i nyhederne” (side 1 linje 26-27)

Det er en sag der har været så stor at den er blevet taget op i aviserne og nyhederne, hvor hendes ansigt og navn er blevet fremvist.

Da vores hovedperson siger det er længe siden og nok ingen kan genkende hende, viser at hun stadigvæk er bange for hvad andre tænker om hende.

Hun er blevet genkendt en gang før hvor personen havde en voldsom reaktion. “Før han stod af, lagde han hånden på min skulder og sagde: undskyld?

Jeg ville bare lige sige, at du burde skamme dig” (side 1 linje 21-22) Hun går på Vinmonopolet “ Jeg går på vinmonopolet alligevel, det gør jeg” (side 1 linje 14)

Vinmonopolet er en butikskæde, der har monopol på salg af alkoholiske drikke med et alkoholindhold på over 4,75%. Dette viser at hun prøver og drikke sin skam af sig, og glemme fortiden.

Miljøet i novellen er blevet fremstillet meget som et glansbillede. “ Så går jeg et stykke til huset med store have, hvor min brors børn farer barbenede rundt og råber sammen med nogle andre børn.