Drømmen | Analyse | Niels Arden Oplev

Indledning
Drømmen er en dansk film fra 2006 baseret på en sand historie om en ung dansk dreng, der udfordrer sin skoles undertrykkende autoritet og tager den mobbede skoleinspektør ud i en viljekamp på "den gamle skole", i Danmark i 1969.

Filmen er instrueret af den danske manuskriptforfatter og filminstruktør Niels Arden Oplev og har blandt andet Janus Dissing

Rathke(Frits/Martin), Anders W. Berthelsen(Freddie Svale), Bent Mejding(skoleinspektør Lindum-Svendsen) i hovedrollerne. Den vandt seksten priser i 2006 og 2007.

Uddrag
Frits´mor køber et gammelt fjernsyn, og Frits er meget optaget af nyhederne. Først udsendes nyheder om "blomsterbørn", og man kan hurtigt bemærke at Frits er imponeret af disse mennesker og deres livsstil, ved brug af nær billedbeskæring og krydsklipning fra tv´et og hen til Frits´ansigt, der ser hypnotiseret og forbløffet ud.

Her bruges egetlys, der virker realistisk og passer til den gode stemning. Sent om aftenen sidder Frits stadigvæk foran fjernsynet, og der bruges low key-belysning, der oplyser Frits´ansigt, mens er blevet mørk i stuen.

Det har en dramatisk effekt, fordi udsendelsen drejer sig om Martin Luther Kings død, der påvirker Frits om at læse mere om menneskerettigheder.

Martin Luther Kings tale "I have a dream", påvirker Frits til at skifte sit navn til Martin, fordi hans prædikener og taler ændrer hans personlighed til at blive den modige dreng, der kan modstå alle.

Her viser nær beskæring, belysning og krydsklipning igen drengens opfattelse og interesse for omverdenen. Frits er interesseret i lighed og frihed, og han læser om Martin Luther King, og om den sorte kultur.

En dag modsiger Frits historielæreren om slaveri, der tror at Frits kan ikke gentage hvad han havde lige sagt, fordi Frits hører ikke efter, men Frits forklarer ham, at han kan ikke gentage det, fordi det er forkert:

”Danmark var ikke det første land der satte slaverne fri. Vi var det første der stoppede sejladsen med slaver, men det var kun, fordi englænderne truede os.

Vi blev ved med at have slaver på De Vestindiske Øer, hvor vi avlede slaver, ligesom vi gør det i dag med kvæg”.(Ibid, Frits, 0:36:42).

Frits er en dynamisk karakter, fordi han udvikler sig gennem handlingsforløbet fra den naive og følsomme dreng, der gemmer sig og græder i skjul, til den modige dreng, der stå imod inspektøren, fordi han kan ikke længere bære inspektørens tyranni.

Et eksempel kan være, ved 1:33:00 inde i filmen, hvor Frits konfronterer inspektøren ved at kalde på ham løgner, fordi han har vandt retssagen gennem løgner og afpresning.

Frits bliver slået hårdt og falder til jorden flere gange, men rejser han sig hver gang, for at vise inspektøren, at han vil udholde alt og så meget som nødvendigt for at miskreditere ham over for de andre.

Frits klassekammerater klapper ham, som et tegn på anerkendelse fra dem, og at han har vandt over inspektøren.

Lindum-Svendsen er skoleinspektøren på 25 år. Han er en respekteret mand, vises det sig ved skolestartsceremonien, hvor alle rejser sig op og klapper, mens han kommer ind. D

er benyttes en travelling kamerabevægelse, der følger ham mens han går imod talerstolen.

Mens inspektøren får en 25 år jubilæumsgave og en rosende introduktion fra en af skolekommisionens medlemer, benyttes der en tiltet kamerabevægelse, som gør scenen fra total billedbeskæring til halvnær, og så skoleinspektøren fremstår større og magtfulde.

Lindum-Svendsen starter sin tale hvad at sige: ”Jeg kan love jer, at jeg ikke skal hvile på laurbærrene.

Hvert nyt skoleår er en ny kamp. Hver skoledag er et nyt slag, der skal vindes.”(Ibid, Lindum-Svendsen, 0:08:13), mens der bruges en tiltet televinkel kamerabevægelse, for at forstærke at inspektøren er en streng og autoritær mand, og at han mener hvad han siger.

Her sammenligner han skolemiljøet med et militærmiljø, og få man lige fra starten fornemmelsen, at han er en hård og autoritær mand.

Et andet eksempel kan være, når han kommer ind i Frits´ klasse og siger at de skal gøre plads for generalen, som igen er en reference til militærlivet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu