Drøm og virkelighed | Analyse | Thomasine Gyllembourg

Indholdsfortegnelse
DRØM OG VIRKELIGHED
KVINDE SOM KLÆDER SIG PÅ
PERSPEKTIVERING

Uddrag
Novellen Drøm og virkelighed er skrevet af Thomasine Gyllembourg (1773-1856). Hendes søn udgav i 1833 3 bind, som hed “noveller af Thomasine Gyllembourg”, hvor dette uddrag kommer fra.

Den ligger i perioden 1800-1850, hvilket gør at den er præget af tiderne biedermeier og romantikken.

Drøm og virkelighed er en episk/prosa novelle. Thomasine skriver meget om sine egne personlige erfaringer med livet i sin skrivning.

Den litterære periode er biedermeier hvorfor kommer jeg ind på lidt senere. Novellens genretræk er en episk fordi episk er en historie der foregår over, og som har en fortæller.

En episk tekst er fortællende og man kan typisk kende den ved at der foregår en handling, som man kan sætte ind i en handlingslinje.

Når man læser titlen “drøm og virkelighed” forventer man ligesom at der er nogen som har en drøm, som de håber en dag at de kan udleve og så bliver alt bare fest og farver.

I stedet møder de virkeligheden hvor alting bare ikke er, som man havde håbet og man kan ikke få det til fungere, som man havde håbet på. Titlen giver også god mening med selve handlingen i teksten.

Den handler også meget om at Fortælleren og Lise vil flytte sammen og nu hvor de har det her barn så kunne de blive den perfekte familie hvor faren forsørger familien med hans gode arbejde og moren så kan være hjemme og passe på barnet, men det lykkedes ikke, som de håbede

Novellen handler om en mand, som lejer en lejlighed til Lise og barnet og ham selv. Hvor han derefter skaffer hende alle de fornødenheder hun skulle mangle, indrettede den smukt og sirligt og han skaffede hjælp fra en tjenestepige.

Lise ville hellere kigge ud mod torvet gennem vinduerne, end at rydde op efter sig selv og barnet. Han føler derefter at han meget hurtig fik mange voksne opgaver, som han ikke var vant til før.

For barnets blev han nødt til at gøre flere ting andre i hans alder ikke gør. Det nye liv fik ham til at drømme sig til et liv han bestemte, som var at dagen skulle tilbringes med arbejde og studering og aftenen med ro.

Denne drøm mener han gik halvt i opfyldelse da han brugte dagen på arbejde og studering, men ikke fik en aften med ro som han havde håbet på.

Imens han arbejdede lavede Lise ikke rigtigt noget hun havde ikke arbejde og når han kom hjem, brokkede hun sig til ham.

Han prøvede derefter at hjælpe Lise med hendes kedsomhed og læste derfor bøger for hende, men Lise kunne ikke forstå teksten.

Om vinteren bad lise om penge til nyt tøj. Da hun havde købt det nye tøj, så han hende for første gang som en dame.

Han syntes hendes nye klæder fik hende til at skille sig ud og gjorde hende meget smuk. Lise spørger manden om han ikke vil hjælpe hende med at gå med barnet.

Han ville ikke blive set i byen med hende, men han gav hende lov til at tage ham med ud på den betingelse, at de gik ud af byen til et sted uden så mange mennesker.

Det var Lise ikke med på, og hun blev vred, hun græd og hun ødelagde tøjet. Han opdagede at Lise var meget streng ved tjenestepigerne hvilket han undrede sig over nu hvor hun selv havde været det engang.

Han spørger så hende og hun bliver fornærmet og sur på manden. Næste aften var Lise elskværdigere, end hun havde været i lang tid.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu