Indledning
Overgangen fra barn til voksen kan opfattes som en vild, lærerig og interessant vej. Særligt i alderen af 12 år, begynder de unge at ændre adfærd og udforske verden og sig selv på en ny måde. I den danske forfatter Andres Bodelsens novelle ”Drivhuset” fra 1965 bliver der netop beskrevet om overgangen fra barn til voksen, hvor man følger en dreng i hans udvikling.

Men hvad er det egentlig der kendetegner overgangen? Er det ens fysiske udseende, det psykiske, ens vennekreds eller noget helt andet?

Uddrag
Jeg-personen er som sagt en dreng, vi hører ikke hvor mange år han er i nutiden, men i flashbacket er han 12 år. Til sidst i teksten står der: ”Drivhuset blev liggende mange år, og i mange år havde jeg det samme værelse...” så man kan gå ud fra, at han nok er blevet 5-7 år ældre, hvis ikke mere.

Vi får ikke forfærdelig meget at vide om jeg-personens personlighed eller udseende, så man bliver nødt til at fortage en indirekte karakterstik. Det er når man selv skal regne sig frem til hvordan personen er og ser ud. Starter vi med at tage udgangspunkt i den indre personkarakteristik, virker han som en udadvendt og hjælpsom dreng, idet at han hjælper Inger om af muren og tager hende med ind til Drivhuset. Tager vi herefter udgangspunkt i den ydre personkarakterstik, får vi at vide at han er en dreng og er igennem det meste af novellen 12 år. Han virker til at have det godt socialt, fordi at han nemlig leger med en masse andre børn.

Fra datiden til nutiden, hører vi ikke så meget om hvordan han har ændret sig, men den sidste linje i teksten kunne godt tyde på, at han ville ønske at han havde sagt noget til hende, som ville havde gjort, at tingene måske så anderledes ud. Han siger nemlig: ”ofte tænker jeg på, at jeg kunne havde taget hende på ordet.” Efter den måde han siger det på, virker det som om, at de ikke længere har kontakt eller ikke fik taget skridtet videre.