Drivhuset | Analyse | Anders Bodelsen

Indledning
Fortællingen starter i den unavngivne hovedpersons seng.
Det var omkring Sct. Hans, og solen stod skævt ind ad vinduerne på drivhuset inde i det forladte gartneri et par haver væk.

Gartneriet, og dermed drivhuset, var det eneste sted som børnene fra det lille kvarter ikke måtte lege. Området de legede gemmelege på var stort.

Stort nok til at man kunne lege en hel aften uden pauser. Hovedpersonen syntes, det var sjovt lige indtil den sommer, hvor han ikke længere syntes, der kom noget ud af legen.

Han var nu 12 år og måtte være ude til klokken ni. Han legede dog alligevel, og en dag løb både han og Inger hen til trillebøren ved kompostbunken for at gemme sig.

Men uden at tænke sig om klatrer de begge over muren ind til det forladte gartneri ind til drivhuset. Der går de rundt og lægger sig til sidst sammen for at ”gemme” sig.

De udforsker drivhuset og hinanden, i takt med at stemmerne fra de legende børn forsvinder. Til sidst går de hver til sit med ordene: ”Vi kan tit gemme os her.”, men de ser aldrig hinanden igen.

Uddrag
Én af personerne der er med til gemmelegen den sidste gang, er Inger. Den 11-årige pige, som tilfældigvis gemmer sig samme sted som vores hovedperson.

Hun er uerfaren, men ikke usikker. Men gør som jeg personen siger, da han beder hende klatre over muren med ham.

Hun er som han, helt normal og vil lige så gerne udforske det modsatte køns krop, da de ligger på den beskidte bund i drivhuset. Inger er ikke mors lille pige længere, og er på vej mod samme stadie i livet som vores mandlige rolle.

e øvrige personer, som medvirker i gemmelegen betragtes som bipersoner uden yderligere betydning. Den ydre miljøkarakteristisk består af haverne, som er slået sammen til én stor legeplads for alle familiernes børn.

De små huse som man kan se gartneriet fra, er rækkehuse eller lignende, kan man se det forladte gartneri. Og inde i gartneriet ses det gamle drivhus, som så smukt spejler det blodrøde skind inden solen går til køjs. (s.69)

Se også eksempel på siden. På billedet indgår træer, buske, garager, hegn, trillebøre osv. ikke. Den indre miljøkarakteristisk består af den idylliske tilværelse. Livet er en leg, så længe man ikke tænker på det mystiske drivhus.

Det er hr. og fru. middelklasse med deres dejlige børn, venlige naboer, nyslåede græs i deres sammenlagte haver. Alle ved alt om alle og alle kommer hinanden ved.

Værdiladningen når personerne omtaler miljøet er i øvrigt positivt. Stedet kunne være hvor som helst i Danmark, men det er tvivlsomt at det skulle finde sted i et andet land.

Sproget som bliver brugt i hele novellen er hverdagssprog. Der forekommer ingen tekniske ord eller nogen form for fagudtryk.

Det er et normalt og letforståeligt ordvalg uden vulgært sprog eller ukvemsord. Der forekommer heller ingen kancelli-stil eller dialekt.

Der er ingen direkte tale, men en del indirekte tale. Jeg personen har også nogle steder indre monologer. Fx på side 67.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu