‘Drivhuset’ | Analyse | 12 i karakter

Indledning
Fortællingen starter i den unavngivne hovedpersons seng.
Det var omkring Sct. Hans, og solen stod skævt ind ad vinduerne på drivhuset inde i det forladte gartneri et par haver væk.

Gartneriet, og dermed drivhuset, var det eneste sted som børnene fra det lille kvarter ikke måtte lege.

Området de legede gemmelege på var stort. Stort nok til at man kunne lege en hel aften uden pauser.

Hovedpersonen syntes, det var sjovt lige indtil den sommer, hvor han ikke længere syntes, der kom noget ud af legen.

Han var nu 12 år og måtte være ude til klokken ni. Han legede dog alligevel, og en dag løb både han og Inger hen til trillebøren ved kompostbunken for at gemme sig.

Men uden at tænke sig om klatrer de begge over muren ind til det forladte gartneri ind til drivhuset. Der går de rundt og lægger sig til sidst sammen for at ”gemme” sig.

De udforsker drivhuset og hinanden, i takt med at stemmerne fra de legende børn forsvinder. Til sidst går de hver til sit med ordene: ”Vi kan tit gemme os her.”, men de ser aldrig hinanden igen.

Uddrag
Hovedpersonen er jeg personen og dermed også fortælleren. Han er en dreng på 12 år, som bor i et kvarter med 10-15 børn på hans alder.

Han leger hver aften og bliver ikke holdt udenfor. Han er på alle måder normal. Under fortællingen går han gennem en fase fra barn til teenager.

Voksen er måske lige så meget sagt. Han udvikler sig både følelsesmæssigt og adfærdsmæssigt på mange måder. Bl.a. kan man se en udvikling fra side syvogtres og til side halvfjerds, hvor først han siger:

”… af og til krøb jeg ud af sengen når der var sagt godnat…”, altså kryber han først ud af sengen, som om det er forbudt.

Derefter siger han: ”Men der kom en tid hvor jeg måtte sidde længe oppe og holde vinduet lukket for at samle mig…”, så her tænker han på tingene udenfor hans værelses fire vægge.

Her kigger han ikke engang på drivhuset, men på hans liv. Én af personerne der er med til gemmelegen den sidste gang, er Inger.

Den 11-årige pige, som tilfældigvis gemmer sig samme sted som vores hovedperson. Hun er uerfaren, men ikke usikker.

Men gør som jeg personen siger, da han beder hende klatre over muren med ham. Hun er som han, helt normal og vil lige så gerne udforske det modsatte køns krop

da de ligger på den beskidte bund i drivhuset. Inger er ikke mors lille pige længere, og er på vej mod samme stadie i livet som vores mandlige rolle..

e øvrige personer, som medvirker i gemmelegen betragtes som bipersoner uden yderligere betydning.

Den ydre miljøkarakteristisk består af haverne, som er slået sammen til én stor legeplads for alle familiernes børn.

De små huse som man kan se gartneriet fra, er rækkehuse eller lignende, kan man se det forladte gartneri.

Og inde i gartneriet ses det gamle drivhus, som så smukt spejler det blodrøde skind inden solen går til køjs. (s.69) Se også eksempel på siden. På billedet indgår træer, buske, garager, hegn, trillebøre osv. ikke.

Den indre miljøkarakteristisk består af den idylliske tilværelse. Livet er en leg, så længe man ikke tænker på det mystiske drivhus.

Det er hr. og fru. middelklasse med deres dejlige børn, venlige naboer, nyslåede græs i deres sammenlagte haver. Alle ved alt om alle og alle kommer hinanden ved.

Værdiladningen når personerne omtaler miljøet er i øvrigt positivt. Stedet kunne være hvor som helst i Danmark, men det er tvivlsomt at det skulle finde sted i et andet land.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu