Drivhuset af Anders Bodelsen | Analyse | Dansk

Indholdsfortegnelse
Forfatterportræt:

Genre

Komposition
- Anslaget:
- Point of no return:
- Klimakset:

Miljø

Personkarakteristik
- Fortælleren:
- Inger:

Fortællerteknik

Sproglig analyse

Perspektivering

Fortolkning og Budskab

Min mening om Drivhuset

Hjælp til besværlige ord:
- Lyrik:
- Metafor:
- Naturalisme:
- Konnotationer:
- Forlede:
- Medias res:
- Samfundsnorm:
- Keruber engle (Flammesværd):

Uddrag
Drivhuset er skrevet af den anderkendte forfatter Anders Bodelsen i 1965. Anders Bodelsen er en dansk forfatter, som blev født I 1937 i Frederiksberg.

For at være mere præcis d. 11. Feb 1937, dvs. at han er i dag 79 år gammel. Han har sin uddannelse fra Ordrup gymnasium I Charlottelund, og han blev senere journalist på politikken og dagbladet.

Han debuterede med romanen De lyse nætters tid, i år 1959, men fik først litterær anerkendelse, som en moderne realist

efter at have skrevet novellerne Drivhuset og Rama Sama i henholdsvis 1965 og 1967. Han har siden det, været en af Danmarks mest læste forfattere.

Han har især skrevet mange krimier og samtidsskildringer. Hans romaner, noveller og endda også skuespil, handler tit og ofte om hverdagsmennesker, som kommer ud I nogle ekstreme situationer.

Han synes selv det er spændende at skrive om folk I disse ekstreme situationer, da det tillader ham at skrive parallelt, hvilket gør han kan sætte, som han selv kalder det, “tidens problemer på en spids”.

At sætte tidens problemer på en spids, skal altså forstås som om, at han godt kan lide at sætte personerne, eller tingene for den sags skyld, i lidt af et dilemma.

Dette gør altså at folk kan fortolke det på flere forskellige måder, og at der derfor ikke vil være et endeligt svar på historien.

Og det kan ikke kun fortolkes på forskellige måder, men det giver også læseren muligheden, for at perspektivere til andre historier, tidsperioder, krige, deres eget liv osv.

---

Genre
Novellen Drivhuset er en klassisk novelle, idet den starter i medias res.

Det er også en universel fortælling, dvs. en fortælling som passer til alle aldre, og som kan forstås på forskellige måder.

Drivhuset kan også godt ses som et isbjerg, fordi at selvom denne novelle ikke er særlig lang, så er der en lang større, og gemt mening under overfladen.

Fortællingen er også fiktiv, og derfor hører den ind under skønlitteratur. Eftersom den ikke er mere end tyve sider lang, og ikke tager udgangspunkt i en situation der umiddelbart kræver en løsning eller handling

men har et enkelt og som regel afsluttet handlingsforløb med få personer, må det være en novelle, og derfor også prosa. Skønlitteratur → Prosa → Novelle.

Året den er skrevet i er også 1965, hvilket også var tiden for den moderne lyrik og prosa, samt det moderne gennembrud. Hvilket passer fantastisk med, at dette er prosa.

Komposition
Selve historien starter i medias res, og historien bliver fortalt i en kronologisk rækkefølge, som et langt flashback.

Novellen forløber sig over meget kort tid. Hele novellens fortælling foregår rent faktisk kun på en dag, men alligevel synes jeg godt at man kan sige at historien på en eller anden måde fortsætter mange år frem.

Jeg mener nemlig, at historien først er rigtig slut efter fortællerens afsluttende bemærkning, som bliver givet fra hans voksne synspunkt af. (S. 3 L. 26-30

”Nu er gartnerierne flyttet længere ud af byen og man ser mest drivhusene når man rejser med togene.

De får mig til at tænke på den ene aften jeg faktisk var derinde. Vi kan tit gemme os her sagde Inger, og ofte tænker jeg på, at jeg skulle have taget hende på ordet”). Her skifter tiden nemlig fra datid til nutid.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu