Indledning
Døden rammer os alle, vi ved heldigvis ikke hvornår, hvorfor eller hvordan. Vi ved bare, at det en dag bliver vores tur til at komme herfra. For mit eget vedkommende, er jeg glad for, at jeg ikke kender dagen i morgen.

Døden er en naturlig tanke, der jævnligt strejfer os mennesker. Jeg kan selv blive angst for døden, og jeg vil gerne blive bedre til at forstå og takle døden, og derfor er det vigtigt at lære at håndtere tanken om døden og få et forhold til den.

I årevis er der blevet forsket i døden, og hvad der sker, efter døden er indtruffet. Det er både forskere og lyrikere, der har forsøgt at beskrive dødens hemmeligheder.

Mange mennesker har fortalt, at de har set det hvide lys for enden af tunnelen. Jeg kender selv et tæt familiemedlem, der har fortalt mig om denne oplevelse under et hjertestop.

Døden giver mange af os angst, og det er helt tydeligt, at døden spiller en lige så stor rolle, som kærligheden gør i kunsten og litteraturen.

Uddrag
Vi kender alle eventyret om ”Den lille pige med svovlstikkerne”, skrevet af H.C. Andersen. Her dør den lille fattige pige af kulde en kold nytårsaften.

Eventyret handler om døden, men bliver fortalt mellem linjerne, så alt efter, hvem der læser eventyret, ung eller gammel, får en forskellig opfattelse af budskabet.

Vi bliver skræmte, kede af det og får medfølelse med den lille pige - vi føler sorg. H.C. Andersen skriver meget konkret, men også yderst sørgeligt: ”

Men i Krogen ved Huset sad i den kolde Morgenstund den lille Pige med røde Kinder, med Smiil om Munden — død, frosset ihjel den sidste Aften i det gamle Aar” (s.2, l. 46-47).

Her bliver pigen fremstillet som en glad, men også strålende pige, hvor vi føler en sorg over at hun skulle dø. Men er det virkelig det teksten prøver at fortælle os, eller er der en helt anden mening med teksten?

Refleksioner og genlæsninger har fået mig til at se teksten på en helt anden måde. På den ene side føler jeg sorg og medfølelse med den lille pige, der dør, men på den anden side føler jeg en form for lettelse, da den lille pige ikke har det godt.

Den lille pige er fattig og ved dårligt helbred, og den eneste person, der elsker hende, er i himlen.