Det røde gardin | Opgave

Indledning
Det røde gardin er skrevet af den nordske forfatter Amalie Skram i 1899. Amalie Skram er fra det moderne gennembrud, og den mest betydelige kvindelige forfatter fra den tid.

Amalie Skram blev født i Bergen i en fattig købmandsfamilie. I 1864 blev hun gift med en 10 år ældre kaptajn, som hun fulgte verden rundt. De fik 2 sønner. Ægteskabet var dog ikke lykkeligt, og de endte med at gå hver fra sig.

Indholdsfortegnelse
Indledning
Analyse af novellen
- Resume:
- Tema:
- Komposition:
- Personkarakterstik:
- Miljø:
- Fortællerforhold:
- Sproget:
- Fortolkning:
Perspektivering

Uddrag
Komposition:
Novellen ”Det røde gardin” er bygget lineært op, dvs. at begivenhederne fortælles kronologisk, altså der bliver ikke sprunget frem og tilbage i tid.

Dog en undtagelse, hvor der bliver hoppet frem i tiden til når kvinden dør. Novellen begynder i in media res, da vi starter midt inde i begivenhederne, hvor kvinden køber det røde gardin.

Slutningen er åben. Det kan man se, da man ikke får nogen afslutningen, men i stedet spørgsmål om f.eks. hvad der nu vil ske med manden, hvorfor kvinden døde og hvem den gamle pige er.

Vi hører primært om kvindens følelser og tanker, men da kvinden dør ændre fokusset sig over på mandens reaktion og tanker over kvindens død.

Novellen finder sted i det moderne gennembrud, hvor det var mændene der bestemte, men det var også i denne periode, at man fik øjne op for kvindernes rolle.

Personkarakterstik:
Det ydre bliver ikke direkte beskrevet af hverken manden eller kvinden.

Derudover har manden eller kvinden ikke et navn, det fjerner identiteten hos dem begge, og giver et mere alment billede af mænd og kvinder i det moderne gennembrud.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu