Det moderne gennembrud | DHO

Problemformulering
- §Redegør kort for de centrale samfundsforhold og for kærlighedens vilkår i det moderne gennembrud. Inddrag i den forbindelse hovedpointerne fra en kildekritisk analyse af Elisabeth Grundtvigs tale “nutidens sædelige lighedskrav.” (1887).

- §Analysér Herman Bangs novelle “Foran Alteret” (1880) med fokus på, hvordan kærlighedens vilkår fremstilles. Foretag i den forbindelse en litteraturhistorisk indplacering af teksten

- §Vurdér med inddragelse af N. F. S. Grundtvigs salme “Det er så yndigt at følges ad” (1855), hvordan vilkårene for kærlighed ændres mellem romantikken og det moderne gennembrud.

Indledning
Mit valgte emne er en litteraturperioden fra 1870 – 1890 som blev kaldt for ”Det moderne gennembrud”.

En mand ved navn Georg Brandes, stillede sig op og kritiserede den tidligere litteratur periode, som blev kaldt for ”Romantikken”.

Brandes mente, at litteraturperioden var naiv og drømmende og ikke havde nogen relevans for samfundet. Han mente også, at samfundet skulle forholde sig kritiske til køn, klasse og kirke.

Det moderne gennembrud starter for alvor d. 3.november 1871, da Georg Brandes holdte en forelæsning på Københavns Universitet.

Forelæsningen handlede om hovedstrømninger i det 19ende århundredes litteratur. Han mente at, problemer skal sættes under debat og livet skal fremstilles, som det virkelig leves.

Det moderne gennembrud var fyldt med en masse forandringer og masser af betydningsfulde personer, som havde gennembrydende tanker og ideer.

Perioden blev i høj grad præget af naturalisme, impressionisme og realisme, som tydeligt kunne læses i tekster og ses i teaterstykker, der blev fremstillet under perioden.

Jeg kommer til at redegøre for samfundsforhold og kærlighedens vilkår i det moderne gennembrud. Så kommer jeg også ind på ”nutidens sædelige lighedskrav” af Elisabeth Grundtvig.

Jeg kommaer også blandt andet ind på ”Foran Alteret” af Herman Bang, og N. F. S. Grundtvigs salme ”Det er så yndigt at følge ad”.

Indholdsfortegnelse
Indledning………………………………………………. 3
Problemformulering…………………………………………. 3
Redegørelse……………………………………………………………………………… 4
- Samfundsforhold og kærlighedens vilkår…………………………………4
- ”Nutidens sædelige lighedskrav”……………………………………4
Analyse af ”Foran alteret”……………………………………………5
- Præsentation………………………………………………………… 5
- Personkaratestik af Agnes…………………………………………6
- Personkaratestik af Adolf…………………………………………… 6
- Personkaratestik af Faderen……………………………… 7
- Personkaratestik af Moderen………………………………8
- Tid……………………………………………………………8
Vurdering……………………………………………………………9
- Præsentation………………………………………………… 9
- ”Det er så yndigt at følges ad” salme af N. F. S. Grundtvigs…………………10
Konklusion……………………………………………10
Kildeliste…………………………………………………… 11

Uddrag
Agnes var ung, smuk pige som var middelhøj, og hendes hår var lyst. Hun har bløde træk, og hendes hud var helt dunet.

Hun har en facade, der skjuler noget bag ydre. Hun ses som noget af det smukkeste, når hun går op ad kirkegulvet: ”Lysskæret leger i Kjolens Folder og spiller i Diamantstykket paa hendes Bryst.

Slæbet, der dækkes af Slørets Tyll, glider ned ad de tæppebelagte Trin som en skumklædt, blinkende Strøm.” Der bliver udtalt om hvordan Agnes’ fader står, rent økonomisk.

Det viser sig, at han har problemer med sin økonomi, og det var netop derfor, at Agnes skal gifte sig med Adolf, så hendes far kan blive reddet, og få sig ordnet alt.

Det vil sige, at det ikke var Agnesas valgt at gifte sig med Adolf, men at det var nødvendigt for hendes far.

”Hun hører ikke mere … hun véd, hun er solgt.” dette viser klart og tydeligt hvordan Agnes ser på hele situationen.

Det har intet med kærlighed at gøre, dette ægteskab var baseret på at redde hendes fars økonomien. Det var ikke et valg som hun selv har træffet men et valg der var blevet træffet for hende.

I året 1880 var tvangsægteskaber meget almindeligt at hændte. Mændene arbejdede og knoklede for at skaffede mad på bordet, mens kvinderne skulle gøre som der blev sagt.

Skilsmisse var ikke noget man bare gjorde den gang, og det var tydeligt at Agnes ikke var lykkelig over at stå i kirken.

Hun vil så meget ud af situationen, at hun allerede tænker over skilsmisse, så der var stadig en vej ud. Men efter vielsen da hun træder ind i vognen, undgår hun at se på Adolf.

Der var en angst, som fik hende til at erkende at det var svært at komme ud af situationerne alligevel.

Der var også en uro i hende, som gjorde at der var et stærkt savn til sin mor og en følelse af svigt fra faderens side.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu