Det moderne gennembrud | DHO

Indledning
Det moderne gennembrud varede fra 1870 - 1890 og betegnes som en meget mærkværdig tid. Årene forinden det moderne gennembrud var en god tid for mændene, hvorimod kvinderne havde en hårdere tid, ikke fysisk, men derimod deres samfundsmæssige position.

Man bevægede sig fra romantikken, hvor man fremstillede verden romantisk og guddommelig, til en mere realistisk og ærlig side af virkeligheden.

Man begyndte nu at sætte problemer under debat. I perioden fra 1870-1890 blev der, som noget nyt, sat spørgsmålstegn til kvindernes roller og rettigheder i samfundet.

Kvinderne levede under dårlige levevilkår og var på daværende tidspunkt undertrykte i samfundet. Derfor vil jeg undersøge hvordan synet var på kvinder i tidsperioden det moderne gennembrud i Danmark.

Et underspørgsmål jeg også vil undersøge nærmere er hvordan synet på kvinder i samfundet ændrede sig hovedsageligt, gennem 1800-tallet.

Jeg har valgt at gå i dybden med uddraget af et dukkehjem af Henrik Ibsen, og understøtter mine pointer med Amalie Skrams novelle Forrådt, og jeg vil gerne undersøge hvordan synet på kvinder fremstilles i disse tekster.

Jeg vil også komme ind på hvordan novellerne afspejler synet på kvinder i det moderne gennembrud.

Indholdsfortegnelse
Indledning 3
Redegørelse 3
Analyse 4
Diskussion, vurdering og perspektivering 9
Konklusion 10
Litteraturliste 11
Bilag 11

Uddrag
Min primære analyse vil være ud fra uddraget af et dukkehjem, af Henrik Ibsen, hvortil Amalie Skrams novelle, Forrådt vil tiltræde som en supplerende tekst til at understøtte mine pointer.

Henrik Ibsens tekst, et dukkehjem, er et drama, og det udkom d 4 december 1879. Teksten forrådt, som jeg også har valgt at arbejde med, skrevet af Amalie Skram udkom 1892.

Kort resume af et dukkehjem:
I dette uddrag af et dukkehjem, bor Nora med sin mand Torvald, og deres 3 børn.

Torvald bliver syg, og derfor bliver familien nødt til at låne penge så de ikke går bankerot, men det vil Torvald ikke. Nora forfalsker så sin fars underskrift og låner penge for at familien kan overleve, dog uden Torvald ved det.

Da Torvald finder ud af at Nora har lånt penge og forfalsket sin fars underskrift, syntes han det er en skændsel mod familien, og han forstår ikke hvordan hun kunne finde på at gøre det.

Torvald vælger dog at se bort fra hvad der er sket, og han vil glemme det hele, men til sidst i uddraget indser Nora at hun aldrig har elsket Torvald i de 8 år de har været gift.

Hun vil derfor væk fra Torvald hurtigst muligt, og uddraget ender med at hun smækker døren hårdt i og aldrig vil se ham igen.

Kort resume af Forrådt:
Romanen handler om den unge, 17 årige Aurora, der skal giftes med den 30 årige Riber.

Aurora er meget ung kvinde der er vant til at bo hos sin mor i faste trygge rammer, men nu skal den lille uvidende, uskyldige pige til at se verden med realiteterne i øjnene, hvilket hun ikke er meget for, da hun overhovedet ikke har lyst til at være sammen med Riber.

Hun skal for første gang i hendes liv til at udforske det seksuelle forhold og påbegynde hendes egen familie.

Det er for sent for hende at springe fra nu, for familien er bange for hvilket dårligt ry de får i samfundet hvis ikke hun gifter sig med ham.

Romanen ender med at de ikke kan vente mere på at hun får taget sig sammen til at gifte sig med ham, og Aurora står hjælpeløs tilbage og ved ikke hvad hun skal stille op.

Det skal lige siges at i dette drama er Helmer og Torvald en og samme person, så derfor har jeg valgt at kalde ham Helmer gennem hele analysen.

I starten af uddraget skal Helmer til at læse brevet vedrørende Noras forfalskning af en underskrift, og derfor griber Nora fat i Helmers domino og hvisker
til den at hun aldrig skal se ham mere.

Hun visker også at hun aldrig skal se børnene, og tænker lige inden han skal til at læse brevet ”Helmer farvel du og børnene1”.

Allerede i det stykke, i starten, får vi en fornemmelse af hvor skidt det er at hun har forfalske sin fars underskrift. Hun bliver bange da Helmer skal til at læse brevet, det kan man se ved at hun griber fat i hans domino, for at få noget tryghed, og fordi hun ikke vil miste ham.

Hun siger at hun aldrig vil komme til at Helmer og børnene igen, hvilket er det værst tænkelige for hende, så derfor understreger hun hvad hun tror der vil komme til at ske når han har læst brevet.

Da helmer har læst brevet spørger han Nora ”hvad er dette2” hvortil Nora svarer hun bare vil væk. Helmer spørger så gen ”Er det sandt hvad han skriver, forfærdeligt, nej, nej, det er jo umuligt at det kan være sandt3” Her kan man som læser fornemme at der er noget galt.

Han bliver ved med at gentage sig selv og det viser at han nærmest er i chok over det. Mændene i det moderne gennembrud, havde aldrig nogen konflikter eller problemer, da kvinderne bare skulle makke ret, og gøre hvad der blev sagt.

Den efterfølgende dialog består primært af Helmer der prøver at visualisere hvor skidt det er det hun har gjort og forårsaget familien.

Han føler sig nærmest svigtet og forrådt af hende, og taler nedladende til hende, nærmest som om at han bare skulle have valgt en anden at gifte sig med.

Han slutter sin skæld ud med at sige ”Og så jammerligt må jeg synke ned og gå til grunde for en letsindig kvinde”. Her snakker han virkelig ned til hende, som om hun ikke var et menneske der var noget værd.

Synet på kvinder i den tid var meget nedladende. Man så dem som nogle mennesker der bare skulle passe alt det huslige og tilfredsstille manden. Lige præcis denne sætning afspejler sig meget godt ift.

Den periode de var i. Kvindeundertrykkelsen var enorm på daværende tidspunkt, og man regnede dem ikke for andet end at passe huset og børnene.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu