Det Moderne Gennembrud | DHO | 12 i karakter

Opgavebeskrivelse
Først vil jeg redegøre for Det moderne gennembrud som litterær periode og forholdet mellem kønnene i slutningen af 1800-tallet.

Dernæst vil jeg analysere og fortolke 3. akt af dramaet Et Dukkehjem, med fokus på en personkarakterstik af Nora og hendes kamp for selvstændighed.

Der vil både anvendes danskfaglig og historiefaglig metode. Afslutningsvigs vil jeg diskutere om hvordan dramaet skildrer kønsrollerne i perioden, og om forventningerne til kvindens rolle og status i ægteskabet har ændret sig i dag.

Indledning
Kønsrollerne har altid eksisteret, men det der ændrer sig, er hvad hvert køn indebærer. Det har en kæmpe indflydelse på os mennesker.

Især hos kvinderne fylder kønsrollen som begreb meget, da de i Det moderne gennembrud for alvor starter kampen om deres egen frigørelse.

Siden da har kampen, spredt sig ud over verdensplan, og den findes stadig i dag. Vi ser bl.a. stadig i dagens Danmark, efter flere år hvor kvinder kæmper for ligestilling, at mænd tjener mere i gennemsnit end, hvad kvinder gør .

I denne opgave vil jeg, se nærmere på Det moderne gennembrud og kvindernes frigørelse, hvordan rollerne var opdelt mellem kønnene i samfundet og i ægteskabet og hvordan Nora

som er hovedrollen i dramaet Et dukkehjem, inviterer os ind i hendes tanker om hendes egen kamp for selvstændighed.

Indholdsfortegnelse
1. Indledning……………….………..……………………………………….……...........s. 3
- 1.1. Opgaveformulering….....………………………………………..........................s. 3
2. Forholdet mellem kønnene i Det moderne gennembrud…………….s. 3
3. Analyse af Et Dukkehjem………………………………………………………………s. 4
4. Historisk kilde………………………………………………………………………….s. 6
5. Diskussion……………………………………………………………………...………s. 7
6. Konklusion……………………………………………………………………………..s. 8
7. Litteraturliste…………………………………………………………………………..s. 9

Uddrag
Det moderne gennembrud strækker sig ca. ud over perioden 1870-1890. Det er en periode, der blandt andet er stærkt præget af skandinavisk litteratur.

Georg Brandes, som er en dansk kritiker og litterat, sætter for alvor gang i den centrale periode, Det moderne gennembrud, efter at han afliver romantikken i start 1870’erne.

Han mener at man fejede problemerne under gulvtæppet, han kritiserer meget den naive litteratur, han synes at man mangler noget relevans til den verden de lever i.

Derfor har perioden til formål, at vise det realistiske liv, efter som man i romantikken gør alt idyllisk, og litteraturen er harmonisk.

Han kræver en ny litteratur, en samfundskritisk litteratur, som skal sætte problemer under debat. Det skaber en litterærrevolution, hvor Brandes’ kritiske tanker inspirerer mange forfattere.

Én af de forfatter er Henrik Ibsen, som formår at skabe hovedværker, som bl.a. Et Dukkehjem, hvor han kritiserer samfundet, kønsrollerne og de normer der er på det tidspunkt.

Det moderne gennembrud opstår i en brydningstid i Danmarkshistorien, hvor største delen af Danmark, er ved at udvikle sig til et moderne industrisamfund.

Sideløbende med udviklingen af Danmark, begynder kvinderne i højere grad, at uddanne sig og de begynder så stille, at stille krav om ligestilling.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu