Det moderne gennembrud | Analyse | 10 i Karakter

Indledning
Det moderne gennembrud er en litterær periode, der i Danmark strækker sig over 1870’erne frem til 1900-tallet.

Før Det moderne Gennembrud blomstrede Romantikken, hvor verdenen blev fremstillet romantisk og guddommeligt, hvilket førte til, at der nu skulle lægges vægt på det realistiske.

I Danmark skete en stor udvikling og samfundets normer kom under debat. Man begyndte at diskutere og vise de laverestilledes vilkår gennem kunst og litteratur

og da Darwins teori kom frem, gjorde folket oprør mod kirken og reflekterede, om mennesket blot var et produkt af arv og miljø.

Landet over læser tusindvis af gymnasie- og folkeskoleelever årligt flere tekster fra det moderne gennembrud

men er Det moderne Gennembrud overhovedet værd at beskæftige sig med i dag? Og har denne over 100 år gamle litteratur nogen relevans for 2021´ernes menneskehed?

Uddrag
Ægteskab var forventet af mennesket og forventningerne til den kristne kvinde var høje. Hun var underlagt sin mand, skulle adlyde og være tro mod sin mand

skulle ikke gøre noget, der kunne bringe skam over familien og kvindens rolle var at gifte sig væk til en mand af god status og økonomi for at sikre sin familie

men disse kvinder oplevede udnyttelse og ulykkelige ægteskab, da ægte skaber ikke gik ud på kvindens lykke, men på at sikre familien.

Ory i novellen ”Forrådt” var alt andet end klar til at forlade sin familie og adlyde og underlægge sig sin mand.

Som barn tilhører pigerne deres far, og efter de bliver gift, tilhører de deres ægtemand. Manden er familiens forsørger og overhoved, og kvinden har ansvaret for familiens videreførelse og husholdningen.

Kirken blev kritiseret i det moderne gennembrud, da kirken og kristendommen var med til at retfærdiggøre uligheden mellem kønnene.

Kvinder måtte ikke have et afslappet forhold til sex eller deres seksualitet og der blev også ofte understreget, at kvinden var underlagt sin mand som hun skulle forsørge, da han var husstandens overhoved.

Orys mor fortæller hende, at hun hustru vil være underlagt sin mand ”fra nu af har din mand ubetinget Ret og Magt over dig.

Du må være føjelig og lydig som et lam ellers bliver han kun daarlig tjent med sin søde kone” (s. 2 ll. 24-27)

Samfundet accepterede, at kvindens rolle var sådan og selvom vi i dag hurtigt vil kunne blive enige om, at det lyder som en sørgelig tilværelse at leve i og det mente kvinderne også.

Det er derfor Ory overvejede stærkt at hoppe i søen for at slippe for det ægteskab hun ikke ville være i.

Kvinder havde ikke andre valg. De var afhængige af en mand. Uden en var det nærmest umuligt at leve og man kunne i hvert fald ikke leve et godt liv uden en forsørger.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu