Det danske ølmarked | Analyse

Indledning
Det danske ølmarked består af 197 åbne bryggerier og kontraktbryggerier. Kontraktbryggerier er bryggerier der brygger på andre bryggeriers anlæg.

Virksomheder der befinder sig på markedet, er Carlsberg, Royal Unibrew, Coop, Harboe, Bryggeriet Vestfyen, Premium Beer, Theo Brands, OnePrint og mange flere, med Carlsberg som markedsleder.

Virksomhederne tilbyder produkter inden for øltyperne pilsner, stærk pilsner, Classic, Stour, hvede øl, Ale, letøl men også alkoholfri øl.

De seks største brands på markedet, baseret på antal solgte mængder er Tuborg, Carlsberg, Royal, Heineken Premium, Harboe, Odense.

For ølmarkedet er kunderne B2B, hvor øllene bliver distribueret igennem mellemhandlere som supermarkeder, caféer, kroer, restauranter osv., til markedets egentlig efterspørgere, som er konsumenter.

Efter lovgivningen, skal konsumenterne være over 16 år for at købe øl med alkoholprocent op til 16,4 %i supermarkeder, og over 18 år for at indtage øl på restauranter osv.

Kundernes efterspørgsel har ændret sig i løbet af de seneste par år, og det ses også ved udviklingen i markedet. Kunderne har nu fokus pa?

Uddrag
Tredje faktorer der præger det danske ølmarkedet konkurrenterne på markedet. Markedet er præget af differentieret duopol, hvor to store spillere dominere markedet.

Det er en trussel for de resterende virksomheder at der er to så stærke konkurrenter, og de resterende virksomheder på markedet kvalificeres som markedsudfordre, der alle søger en del af forbrugernes rådighedsbeløb.

De to store udbydere, er Carlsberg og Royal Unibrew dominerer markedet med deres samlet markedsandel ligger på 81, 2% af det danske ølmarked.

De forskellige øltyperne så som pilsner, stærk pilsner, Classic, Stour, hvede øl, Ale, letøl, alkoholfri øl er forholdsvis homogene produkter, der igennem de forskellige virksomheders fokus prøver at differentiere sig fra de andre produkter på markedet.

For markedet er Carlsberg endvidere markedsleder med brandsne Tuborg, med 36, 6 %, og Carlsberg, med 14,5 % af markedet målt på markedsandelen i solgte mængder.

Carlsberg er en virksomhed der via stordriftsfordele kan produktudvikle billigt og i stor kvantitet, er svær at markedsudforer at slå af pinden.

De markedsudfordre der befinder sig på markedet er Bryggeriet Vestfyen, Harboes bryggeri og Coop Danmark.

Derudover er markedet for specialøl og alkoholfri øl i Danmark i vækst, hvilket skaber en mulighed for nye indtrængere.

Som udgangspunkt er de enkelte nye bryggerier på det danske marked ikke med at til skabe en forøget konkurrence, da deres markedsandel er så lille.

Samlet set ligger deres markesandel dog på 8,7 %. Men væksten og det attraktive marked skaber dog muligheder om indtrædelsen på det danske marked, som verden største bryggeri AB Inbev gjorde i 2018.

Indtrædelse er samtidig en trussel for de eksisterende konkurrenter på markedet, da konkurrencen på markedet stiger.

Opgave 3 Analyser bryggeribranchens anvendelse af produktparameteren. Produktparameterne i bryggeribranchen bliver brugt på forskelligvis for de forskellige produkter over for den pågældende målgruppe. For at specificere det vil jeg tage udgangspunkt i alkoholfri øl, hvor

målgruppen ses til at være forældre i børnefamilier og forbrugere i de større byer i Danmark med en aktiv levestil. De alkoholfrie øl er et produkt i vækstfasen.

Efterspørgslen er høj fra forbrugernes side, hvilket betyder at de fleste virksomheder i bryggeribranchen gerne skal positionere sig med et alkoholfrit produkt i deres produktportefølje, for at skabe værdi for kunderne.

Tiltaget om at udvide med et alkoholfrit produkt ville være via line-extension, da man har et succesfuld mærke man så udvider inden for samme varekategori.

Købemotivet kan ses ud fra to perspektiver. Der er det hvor formen snob, altså at købe anderledes, er i spil. Man vil gerne købe de alkoholfrie produkter da det er mod den generelle norm i Danmark.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu