Der er et Yndigt Land | Analyse | Adam Oehlenschläger

Indledning
I første halvdel af 1800-tallet, begyndte kunst og kultur med at blomstre. Meget af den danske kunst fra første halvdel af 1800-tallet fremviser, hvilket værdier vi i Danmark har.

Danamark stod i diverse kriser mellem årene 1807 til 1864. Danmark stod til ansigt med krisen i København da de blevet bombet af englænderne

da Danmark gik statsbankerot og da de derefter mistede Norge i 1814. Efter flere nederlag i træk mellem årene 1807 til 1814 opstod der en krig mellem Danmark og Preussen.

Krigen handlede om hvilket land der skulle have Slesvig, Lauenborg og Holsten under sit rige. Danmark tabte derefter krigen i 1864.

Guldalderens kunstnere begyndte med at sætte fokus på alt det gode ved Danmark, for at der ikke blev skabt ufred og krig efter diverse nederlag.

Uddrag
Et andet eksempel, hvor den danske natur bliver sat i fokus er maleriet fra 1838 ”Udsigt fra Dosseringen ved Sortedamssøen mod Nørrebro” af Christen Købke.

Christen Købke er en af de største danske kunstnere fra guldalderen som levede fra 1810-1848. Som man kan se på maleriet

har Christen Købke også sat fokus på den guddommelig natur. Stemningen bliver visualiseret denne gange, gennem de varme farver som Christen Købke har taget i brug.

På højre side af lærredet ses, den danske natur og de høje fine grønne buskadser. Længere ud mod midten har Christen Købke placeret to kvinder, der kigger ud til søen.

Dette skaber ro og fred til billedet, da søens vand også står stille. Længst ude mod venstre kan man se en kano, med mennesker i.

Det er dog lidt utydeligt om de er på vej ud mod søen eller på vej ind på land. På maleriet er Dannebrog hejst, hvilket er med til at definere både guldalderen og hvad danskhed er.

Dette fortæller os også lidt om, at Christen Købke var optaget af det nationale. Selvom at maleriet var skrevet i en periode med skrækkelig dansk økonomi

stor fattigdom og masere af andre udefordringer, bliver Danmark stadig præsenteret som et fredeligt og smukt land.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu