den unge soldats lidelser i krig | Analyse

Indledning
Hvad forbindes krig egentlig med? Krig kan forbindes med mange ting, men især fysisk vold, ødelæggelse og døden, er noget som nogle mennesker er vidne til. Her frygtes det værst tænkelige.

Soldater er bla. nogle af dem, som bliver udsat for livsfare i krig. Her bliver de både udsat for fysiske og psykiske lidelser, og kommer ofte hjem som et helt andet menneske.

Et godt eksempel på en, som har været soldat i krig og er blevet psykisk påvirket, er novellen “Den unge soldats lidelser”, skrevet af Kasper Colling Nielsen 2012. I novellen får vi et indblik i en soldats tanker og oplevelser under og efter krigen.

Uddrag
Novellen er gengivet gennem hovedpersonen selv. Forfatterens brug af skriftlige virkemidler gør det muligt at skelne mellem en yngre hovedperson, i flashbacket, og en ældre hovedperson, uden for flashbacket.

Forfatteren gør også brug af den “indre synsvinkel”.”Jeg havde lyst til at se, hvordan det så ud, når en person døde, Rigtig frygt i de tilfangetagnes øjne”. Her giver han adgang til hovedpersonens tanker.

Det giver os en bred viden om hovedpersonen og det bruger forfatteren til at give os et syn på, hvordan hovedpersonen opfatter begivenhederne uden at fortælleren blander sig.

Vi bliver introduceret til hovedpersonen, nemlig den unge soldat. En ung mand ”Jeg havde skægstubbe dengang, vi tog kvinderne og voldtog dem”, som der blev sendt i krig som soldat.

Vi får ikke hans navn eller alder at vide. Han er en brutal og umoralsk soldat, der nyder at dræbe ” Jeg havde lyst til at dræbe dem”. Han er kold, grusom og skånselsløs ” Jeg var skånselsløs.

Jeg havde ingen barmhjertighed, ingen tøven”. I citatet fortæller han, at han ikke tøvede med at følge sine ordre og dræbe enhver.

Folk som var sammen med ham, frygtede ham, de kunne næsten ikke kigge på ham. Han kendte sin brutalitet, sine synder og kæmpede uden frygt ”Mine synder er ikke begrundet i frygten for at miste mit eget liv”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu