Indledning
Blodtørst. Ikke en følelse, som mange kan genkende - tror vi. I novellen fra 2012 tager den succesfulde forfatter, Kaspar Colling Nielsen, og berører det ellers sjældent sete emne, blodtørst.

Kaspar formoder at inkorporere det utraditionelle emne med det ellers mere traditionelle som etik og morale, meningen med tilstedeværelsen og vigtigst af alt, krig.

Alt dette er skrevet ind i én tekst benævnt som ”Den unge soldats lidelser”. En enestående novelle, som efterlader den almene dansker med en masse nye synsvinkler og endnu flere nye spørgsmål.

Indholdsfortegnelse
En ny frygt:
Endnu en krig, nyt forløb:
Det nye menneske efter krig:
En gammel eller en ny krig?:
En nyfortolkning af krig:

Uddrag
Vi møder hovedpersonen, den unge soldat, i aktion allerede fra første linje. Vi får hverken oplyst navn eller alder, men vi får i stedet særlige beskrivelser af oplevelser, følelser og tanker

”En tredje episode jeg husker, var da jeg tog uniformen af” (s. 4, s. 2, l. 28). Vi hører historien i en jeg-fortæller med en indre synsvinkel.

Fortællerformen gør, at forfatteren kan påvirke læserens følelser, og i denne novelle får vi som læser mere eller mindre empati for soldaten.

Dette ses blandt andet, når soldaten taler direkte til læseren, ”Dette er et menneske, ved du det?” (s. 4, s. 2, l. 41).

Empatien for den unge mand med skægstubbe, langt hår, slidt uniform og en masse både fysiske og psykiske tegn på krig, opstår allerede fra start. Soldaten fremstå først som en helt normal, almen borger, som de fleste læsere vil kunne identificere sig med.

Krigen sætter dog, som sagt, sine ar på soldatens psyke, og gennem novellen gennemgår han en stor forvandling. En forvandling som på mange punkter kan sammenlignes med den amerikanske soldats forvandling

som vi hører om i starten af novellen, ”Pludselig en morgen ændrede alt sig. Jeg havde fået nok. Jeg ville have det overstået.

Jeg ville dræbe dem, der gjorde mig bange.” (s. 1, s. 2, l. 7), og generelt mange hjemvendte soldaters forvandling som følge af krig.

Krigen sætter altså sine dybe spor, og soldaten bliver nærmest afhængig af adrenalinsuset. Fra at lade kvinder og børn flygte, ”Kvinderne og børn lod vi flygte.” (s. 3, s. 1, l. 41)

til at udvide rummet mellem liv og død ved hjælp af markaber tortur, ”Vi tog kvinderne og voldtog dem én efter én” (s. 4, s. 1, l. 27)

forandre anarkismen og krigen ham til en frygtet soldat blandt både venner og fjender, ”Mine egne kammerater frygtede mig.” (s. 4, s. 2, l. 28).

En forandring, der gør soldaten bange for den normale hverdag, en forandring som ender med at blive hans død.