Indledning
Teksten er en novelle, skrevet af Herman Bang i 1887 (Det moderne gennembrud 1870-1890). - Teksten starter hvor de to unge piger, Emma og Antonie er i slutningen af teenagealderen (side 1, linje 16-17).

Historien ender med at pigerne er blevet voksne, og igennem årene har samfundet fået en stor ændring for de to piger.

Det Moderne gennembrud kom lige pludselig, og dermed følte pigerne ikke at de havde de samme rettigheder som ved romantikken.

Indholdsfortegnelse
Komposition
Personkarakteristik
Hvordan passer historien med miljø og tid?
Sprog:
Budskab:

Uddrag
En dag fandt de en mand til Emma, som hun skulle giftes med, men de fandt ud af at manden allerede var blevet forlovet med en anden.

Efter den triste nyhed besluttede Emma sig for at tage væk, som husbestyrerinde eller som lærerinde. Emma ville kun komme hjem i ferierne.

Årene gik, og Antonies sidste balkjole var færdig, men hun var dog stadig ikke forlovet. Doktorfruen kom på besøg to dage før ballet, og Emma og Antonie snakkede med hende om ballet.

De snakker også om at de er blevet for gamle til at danse. Da doktorfruen tog afsted, gik Antonie hen til sovekammer døren for at gå ind og se hendes balkjole. Da hun så den begyndte hun at græde over at ungdommen var forbi.