Den sidste balkjole | Analyse | Herman Bang | 10 i Karakter

Indledning
Novellen “Den sidste balkjole“, er en novelle som blev skrevet af Herman Bang i 1887. Novellen har meget fokus på familiens to døtre Emma og Antonie.

Emma og Antonie har år efter år, levet indendørs og har vænnet sig til at kigge på andre folk ud ad deres vindue, og fører samtaler igennem de mennesker som går forbi.

Emma og Antonie er deres forældres eneste håb om at kunne få sikret sig en lysere fremtid, da de håber på de kan finde en mand som kan forsøge familien.

Selvom det mislykket for Emma, kommer alt fokus og opmærksomhed på Antonie, og hun ser det kommende bal som en eneste stående mulighed for at kunne redde sin familie.

Indholdsfortegnelse
Indledning
Analyse og fortolkning

Uddrag
Den sidste balkjole begynder i et mediasres, hvor novellen beskriver Emma og Antonie som kigger ud på byen fra deres vindue.

“Hvor flinkt de flittige hænder flyver frem mellem alle de skyer af plisseer og volanter Og mens Antonie syer, bøjer moder og søster Emma sig frem og ser til.

De snakker alle, med ansigterne ind mod lampen.“ Novellen strækker sig over en dag eller to, fra medias reset til hun opdager balkjolen.

Der er snakke om en tredje-persons fortæller, fordi Herman Bang beskriver og fortæller om de forskellige personer hele tiden.

Når man dykker ned i teksten, ser vi at central temaerne er kærlighed, håb, social arv, forventninger og håb. Vi ser tydeligt i teksten at vi er langt tilbage i tiden

da familien har lagt skulderen på datteren i håb om at finde en mand, det var meget normalt dengang at familiernes børn skulle blive gift for at forsøge deres familie, familierne dengang bestemte udelukket også hvem deres børn skulle giftes med.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu