Den, der lever stille | Analyse | Leonora Christina Skov

Indledning
Tekststykket er et uddrag fra romanen ”Den, der lever stille”. Romanen er skrevet i 2018 af forfatteren Leonora Christina Skov.

Leonoras værker er fælles præget af psykologiske profiler og et kriminalistisk anslag, som udfolder menneskelige fortrængningsmekanismer på alle tænkelige måder.

”Den, der lever stille” tolkes som et vendepunkt i Leonoras karriere, fordi hun her tager udgangspunkt i sin egen historie.

I den kommende analyse vil jeg komme ind på en uddybelse af de foreløbige temaer, kærlighed vs. had, kernefamilie vs. brud på kernefamilien og identitets-opbyggelse.

Uddraget af romanen handler om pigen Leonora, som inden et navnskifte hed Christina. Hendes mor har fået sygdommen terminalt kræftsyge og der derfor blev indlagt på et hospice.

Uddrag
Leonora Christina Skov er jeg-fortælleren i Romann og datteren til den kræftramte Ingelise. Man bemærker hurtigt Leonora er homoseksuel, da hun igennem 8 år har været gift med Annette.

”Annette var in kæreste gennem 12 år og ægtefælle gennem de sidste otte.” Forholdet mellem Leonora og Annette og generelt Leonoras seksualitet bryder Ingelise sig ikke om

hvilket resulterer i Leonora kun ser sine forældre til familiearrangementer. ”Ingen af mine kvindelige kærester havde været velkomne,”

Udover Leonor er lesbisk er hun også forfatter, eftersom hun igennem teksten nævner romanudgivelsen flere gange. ”Min kommende romanudgivelse

hendes kommende strålebehandling” Leonora har svært ved at udtrykke sine følelse overfor sin mor Ingelise. ”Goddag, jeg hedder Christina.

Jeg er Ingelises datter. Jeg lød som en biperson, der netop havde fremsagt min eneste replik i en dårlig tv-film.”

Hun føler sig ikke som sin mors datter og for derved svært ved at skabe et bånd til hende og vil derfor med tiden mister sine relationer til hendes mor.

”Den rigtige datter ville for længst havde kastet sig hulkende på sin mors hospitalsseng, men jeg havde været den forkerte datter i årevis”

Man kan igennem denne korte analyse antage forholdet mellem Leonora og Ingelise er kompliceret. Fra Leonoras side handler det om mangel på accept og kærlighed

hvorimod Ingelise stræber efter hendes barn egne principper og frakender alle former for medfølelse og omtanke. ”Min mors hånd søgte hen over dynen og lukkede sig om min. Måske tog hun fejl af min og en andens.”

Miljøet kan deles op i to dele, det såkaldte fysiske miljø og det sociale miljø. Det fysiske miljø foregår på en hospicestue, som af faren beskrives som et være behageligt og dejligt sted at opholde sig på.

”Der var vel nok dejligt lyst her på hospicet. Og sikke en udsigt!” Hospice er et nybygget ligesom parrets hus i Svenborg var

hvilket betyder at parret nærmest har boet på et hospice de seneste år pga. af Ingelises sygdom. Så det generelle miljø på et hospice fortolker man som døden, sorg og stilhed, som også er tilfældet her i teksten.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu