Den, der lever stille | Analyse | Leonora Christina Skov

Indledning
Denne analyse og fortolkning er foretaget på baggrund af romanuddraget ”Den, der lever stille”.
Teksten er skrevet af forfatteren Leonora Christina Skov i 2018.

Romanuddraget forgår på et hospice, hvor moderen Ingelise er sengeliggende med terminal kræft for at nyde det sidste af hendes liv i behagelige og hyggelige omgivelser.

På dette hospice møder vi desuden Leonoras familie. Her får man hurtigt indblik i Leonoras anspændte forhold til hendes mor, hvor det her fremgår at moderen aldrig har accepteret Leonora.

Dette fremgår i teksten på side 2 ” ingen af mine kvindelige kærester havde været velkomne, fra jeg var 21 år til nu.”, hvilket indikerer at moderen har haft svært ved at accepterer at hendes datter er homoseksuel.

Uddrag
Med udgangspunkt i billedsprog, er der blandt andet gjort brug af sammenligninger. For eksempel på side 4 ” Jeg lød som en biperson, der netop hav- de fremsagt min eneste replik i en dårlig tv-film”.

Jeg-fortælleren sammenligner her virkeligheden med en dårlig film, hvilket indikerer, at hun synes hele situationen er uægte og surrealistisk.

Der er desuden gjort brug af besjæling på side 1 ”En serie smerter bølgede gennem hende og fik knoglerne til at træde tydeligt frem under den hvide silkepyjamas”.

Brugen af billedsprog gør, at man som læser får muligheden for at forestille sig billeder af scenarierne oppe i hovedet, idet teksten bliver mere levende. Der er derudover også gjort brug af farvesymbolik i fortællingen.

For eksempel på side 2 ”De æggegule vægge gav min mors hud et grønligt skær”. Dette grønlige skær bruges i denne sammenhæng til at beskrive moderen sygdom, der viser sig i form af at hun er grøn i ansigtet.

Et andet eksempel findes på side 1 ”Øjnene var store og sorte”, hvor de sorte øjne kunne være ensbetydende med, at moderen er døende.

Der bliver også gjort brug af farvesymbolikken hos faderen. For eksempel på side 1 ”Han var grå̊ i ansigtet, grå̊ som sin strikkede sweater. Hans arme hang slapt ned langs siderne”.

I dette tilfælde kan det tænkes, at farven grå bruges til, at beskrive faderens sindstilstand, og netop understrege at han er drænet for glæde og energi.

Udover brugen af billedsprog, er der i teksten desuden gjort brug af et meget varierende sprog, herunder mange adjektiver.

Dette hænger sammen med de mange beskrivelser der forekommer i teksten. For eksempel Leonoras beskrivelse af hospicestuen kontra faderens beskrivelse af hospicestuen.

Grunden til at det lige netop er dette eksempel jeg har valgt at påpege, er fordi at Leonora og faderen opfatter og beskriver situationen på vidt forskellige måder.

Leonora beskriver hele situationen som værende nærmere ubehagelig og uægte, som nævnt i ovenstående eksempler.

Hun gør derudover brug af ekstremt mange negativt ladede ord, såsom ”æggegule, enorme og kraftige”, som indikerer at hun muligvis føler sig overvældet. Faderen derimod benytter positivt ladede ord såsom ”lyst, dejlig og hvidt”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu