Den, der lever stille | Analyse | Leonora Christina Skov

Indledning
Omsorg er et behov, som alle børn og unge har brug for. Desværre, findes omsorgsvigt alligevel over alt i verden, og kan have store konsekvenser for barnets udvikling.

Det kan være enormt svært for et barn at føle sig uønsket af sine forældre – og dette får vi et indblik i, i denne tekst.

Teksten er et uddrag fra romanen ”Den, der lever stille”, af Leonora Christina Skov, skrevet i 2017. Det er en autofiktiv roman, da Leonora Christina Skov skriver om den faktiske historie om sig selv og sit liv.

Uddraget af romanen omhandler Leonora, som allerede som 6-årig fik at vide af hendes forældre, hvor forfærdeligt det var at føde hende, hvor frygteligt det var at være hjemme med hende de første år, og at det altså er derfor, at de aldrig har fået flere børn.

Uddrag
Hendes mor nævner, at Leonora har et stort modermærke i panden. ”Indtil da kunne man se det store modermærke, du har i panden.”

Her ser vi igen nedgørelsen og manglen på omsorg, da hendes far indirekte siger til Leonora, at hun ikke er lige så smuk som hendes mor, og moren indirekte siger, at hendes store modermærke i panden er grimt, og at det er godt at det nu er dækket.

Forældrenes adfærd overfor Leonora, er med til at formindske hendes selvværd. Det kan vi se, da Leonora siger, ”Når jeg så mig selv i spejlet, kunne jeg kun få øje på alle mine fejl og mangler”.

Uddraget ender med at Leonora siger, ”Jeg ville være blevet lykkelig, hvis min far havde sagt noget pænt om mig.” I uddraget møder vi altså et forældrepar, som nedgør deres bare 6-årige datter, imens hun søger kærlighed og omsorg fra dem.

Det fysiske miljø udspiller sig hjemme hos familien i Helsinge. Det er aften, da de spiser aftensmad. ”Vi sad og spiste aftensmad ved det kvadratiske køkkenbord i Helsinge […]” Leonora beskriver deres hjem som værende mørkt og tomt.

”Nede ad den lange, mørke gang, der forbandt køkkenet og vinkelstuen med mine forældres soveværelse og mit værelse i gavlen, stod to værelser halvtomme og uopvarmede.”

Den mørke gang kan symbolisere kaos og sorg i hjemmet. Forfatteren, Leonora Christina Skov, beskriver deres hjem meget detaljeret

hvilket trækker os læsere med ind i teksten, og får os til at føle, at vi selv er der. Vi kan se den mørke gang og de halvtomme værelser for os, som giver os følelsen af depression, sorg, ensomhed og mørke.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu