Indledning
Gennem tiden har sproget, og ikke mindst måden hvorpå sproget bruges, ændret sig. Sproget er et af de bærende fundamenter i både ytringsfriheden og demokratiet. Kommunikationen mellem mennesker er både naturlig og nødvendig. For at være betydningsfuldt, kræver det konsensus om på hvilke måder sproget bruges og undgår at misbruges.

I befolkningen ses en voksende bekymring om sprogets udvikling. Denne bekymring forholder forfatter, Dy Plambeck, sig til i artiklen ”Vi har sønderrevet det danske sprog” fra Politiken den 30. april 2017.

Uddrag
Sådan indleder Dy Plambeck sit debatindlæg. Med et argument for at mennesket selv bestemmer sproget. Dets eget sprog. Sproget er hvad den enkelte selv gør det til. Det har, grundet internettet og sociale medier, aldrig været nemmere at komme i kontakt og kommunikere med hinanden.

Men kommunikation på nettet kan være upersonligt og ubetydeligt. Man gemmer sig bag skærmen, og den menneskelige hjerne kan ikke kapere tanken om, at der sidder mennesker med følelser på den anden side. Kommunikation behøver ikke udelukkende ske gennem verbale interaktioner. Dy Plambeck påstår, at hvis mennesker VIL snakke med hinanden, så KAN de snakke med hinanden.

Som teologen, Hal Koch, beskriver i ”Ordet eller Sværdet” (1945), så er dialogen, den gengældte respekt og forståelse hele grundlaget for det moderne demokrati.

Men Dy Plambeck pointerer at den demokratiske samtale er i forfald. Falske løfter og upålidelige rygter er med til at tære på et af menneskets vigtigste evner. Politikere som ikke står til ansvar når de lyver for befolkningen og deres egne vælgere, og anonyme profiler som skriver hadske og racistiske kommentarer på nettet.

Denne udvikling får ordene til at miste betydning, og mister ordene betydning, vælter den demokratiske samtale. På den anden side, ville censurering ændre en af vores mest værdsatte værdier, nemlig ytringsfriheden, i en grad, der ville have stor betydning for hvert individ og ikke mindst hele samfundet.