Danmark og Globalisering: Outsourcing – IØ Opgave

Indholdsfortegnelse
Opgave 1
Opgave 2
Opgave 3
Opgave 4
Opgave 5
Opgave 6
Opgave 7

Uddrag
Vi kan konkludere ud fra min viste graf, at eksporten i Danmark har en stor andel i Danmarks BNP - grundet Eksporten udgør 55,9% af Danmarks BNP 2019.
Det kan skyldes, fordi:

De Danske virksomheder, eksporterer 1.200 mia. kr. om året, og det gælder stort set alle brancher.
Den danske eksport er meget koncentreret til få markeder. Derfor er Danmarks største handelspartnere Tyskland, Sverige, USA, Storbritannien og Norge, som aftager næsten halvdelen af Danmarks samlede eksport.

Dansk Industri (DI) mener derfor, at det er afgørende, at vi i langt højere grad griber de mange markedsmuligheder, der er på de fjerne vækstmarkeder i blandt andet Asien og Afrika. Men der er også et betydeligt eksportpotentiale i nærmarkederne, særligt i Frankrig, Schweiz, Holland, Italien, Canada og Sydtyskland.

---

Som vi kan se i skemaet, vil der være felter med 2 farver (Rød og Grøn), der viser, hvilken konjunktur, der tales om. I 1960´erne var der højkonjunkturer og høje vækstrater, som ikke fik lønningerne til at stige, men derimod skabte inflation. Velstanden voksede og førte derfor til et voksende privatforbrug, der krævede en stor import fra udlandet. De offentlige udgifter voksede ligeså skattetrykket i takt med velfærdsstatens ekspansion og boligmarkedet var overophedet.

Den første oliekrise fandt sted i efteråret 1973, fulgte der en økonomisk recession, væksten stagnerede samtidig med inflationen steg. Samtidig var Danmark også ramt af arbejdsløshed, som man ellers var blevet forskånet for i 1960´erne. Men i Danmark, 1973, blev vi ramt af en international oliekrise.

Efter Yom-Kippur-Krigen i Mellemøsten, besluttede de arabiske lande at mindske olieproduktionen, og derfor sætte priserne på 1 tønde til 12 dollars, hvor den før var 3 dollars pr. tønde. Det resulterede i af flere lande lukkede deres eksport, blandt andet USA og Nederlandene. Danmark blev desværre ramt meget hårdt af krisen, eftersom olie udgjorde 90% af vores energiforbrug i 1973.

---

En fordel vil også være at støtte underleverandørerne i sit land, så man bliver mere i stand til at kunne stå på sine egne ben i stedet og få frigjort sig fra de udenlandske underleverandører.

Dog er der en faktor, der er ret betydningsfuld for denne fordel, og det er, at de har deres produktion godt kørende i alle brancher. Et land som Kina, har fornyeligt også ændret sin politik, at de vil frigøre sig fra udenlandske underleverandører, og derfor styrke sine egne underleverandører.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu