Cellekerner | Biologi opgave

Indholdsfortegnelse
Prokaryot
Eukaryoter
Forskellige former:

Uddrag
Overordnet eksisterer der 2 typer af celler, de er prokaryote og eukaryote celler.
rokaryot er fællesbetegnelsen for encellede organismer, bemærkelsesværdigt er at de ikke har en cellekerne.

Prokaryote celler har en tendens til at være meget små, de enkelte celler måles til at være 1-5 mikrometer i diameter og med andre ord svarer det til 1-5 milliontedele meter.

Alligevel findes de også i mindre størrelser og faktisk også i synlige størrelser, hvor de kan måles til en hel millimeter i diameter. Prokaryoter er tilpasset til diverse miljøer og klimaer, så de findes på hele kloden.

Blot et gram jord kan indeholde mere end ti millioner prokaryoter. De kan befinde sig på de jordens laveste samt højeste punkter, det er ikke besynderligt at finde dem på bunden af de dybeste have samt på toppen af de højeste bjerge.

Prokaryoter adskiller sig fra eukaryoter på flere punkter, det gælder også de cellers forskellige opbygning. For det første er prokaryoter omkranset af en cellemembran.

Cellemembranen er opbygget af et dobbelt fedtlag og afgrænser cellens indre fra omgivelserne. Denne membran giver dem mulighed for at skabe et specifikt miljø inden for cytosolen, her befinder bakteriens cytoplasma.

Cytoplasmaet består primært af vand. I cytoplasmaet foretages biokemiske reaktioner bl.a. findes både løst DNA (arvemateriale) og ribosomer. Prokaryote cellers DNA er ringformede små stykker af DNA, der også bedre kendes som plasmider.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu