Blodtypebestemmelse | Biologi opgave

Indledning
Et EldonCard kan benyttes til at bestemme din blodtype. Kortet kan deles i to kort, og skal deles ved hjælp af perforeringen før man tager testen.

De tre første teste viser om du er anti-A, anti-B og/eller anti-D. Disse antistoffer vil klistre røde blodlegemer med et modsvarende antigen sammen i klumper, de små klumper kaldes agglutinat. Agglutinat er meget tydeligt og synligt.

Det vil også sige at hvis en person med type A blod, som indeholder antigen A. vil agglutinere i anti-A feltet, mens blodtype B vil agglutinere i anti-B’s felt. Hvis en person har A og B som blodtype, vil anti-A og anti-B felterne begge agglutinere.

Det sidste felt bruges til at bestemme Rehsus positivt eller negativt blod. Rehsus positivt blod vil derfor agglutinere i anti-D feltet. En blodtype der ikke vil agglutinere i hverken anti-A eller i anti-B felterne er type 0.

Dette er derfor man med et EldonCard kan finde ens blod- og Rhesus type, da blodet vil agglutinere i de/de felter som dit blod passer til. Det er dog vigtigt for at opnå et nogenlunde rigtigt resultat, at indholdet i et felt ikke blandes med indholdet i et andet felt.

Antistofferne på et EldonCard er monoklonale antistoffer. Et EldonCard viser ikke 100% det rigtige resultat, og det er vigtigt at være opmærksom på, da hvis du skal være doner eller andet der har med dit blod at gøre, får dit blod tjekket af en professionel.

Uddrag
Hvis en patient modtager en blodtype, som ikke passer til deres, vil patientens plasma agglutinere de transfunderede blodlegemer, som herefter brister.

De klumper sammen fordi antigener og antistoffer binder sig sammen, fordi hvis du har blodtypen A, så i dit plasma er der B-antigener, så hvis du får B blod, så sætter det sig på dine blodlegemer og binder dem, så de klumper sammen.

Dette er meget farligt, da det er livstruende at modtage en blodtype der ikke passer til ens egen. Type 0, D-nej blod som ikke indeholder nogen af antigenerne som der er beskrevet, og derfor kan denne type transfunderes til alle blodtyper.

Denne type blod, bruges i mange nødsituationer, hvor der ikke er tid til at finde patientens blodtype, her risikere man derfor heller ikke at personen kommer i livstruende farer, da dette blod kan gives til alle.

---

Det siges også at A og B begge er dominante over for 0-allelet, men indbyrdes er de co-dominante. Det vil sige at �" er co-dominant for blodtypen A og �$ er co-dominant for blodtypen B Det vil altså sige, for at et barn kan få blodtypen 0, skal begge forældre være bærer af genotypen i.

Det skal de, fordi blodtyperne A og B er domminerene. Kan også ses ved første billede, hvor en af forældrene har genotypen �"� og den anden �"�$, og på grund af at en af forældrene ikke har genotypen i, så kan deres børn ikke få blodtypen 0.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu