Besættelsestiden | Modstandskampen | DHO | 10 i Karakter

Indledning
Danmark blev den 9. april 1940 besat af Tyskland. Danmark valgte at indgå i et samarbejde med Tyskland, som varede indtil 1943.

Den 5. maj 1945 blev Danmark befriet. Denne tid er et dystert punkt i Danmarks historie. Under besættelsen var Danmark et splittet land og indbyggerne var uenige om hvordan besættelsesmagten skulle håndteres.

I vores opgave fokuserer vi på hvordan den danske befolkning reagerede og hvordan de gjorde modstand til besættelsesmagten og hvordan regering håndterede hele situation.

Mortens Nielsens digt “Skæbne”, Klaus Rifbjergs digt “ De skød en stikker” og Thorvald Staunings tale benyttes til at besvare problemstilling.

Indholdsfortegnelse
Indledning 1
Problemstilling 2
Redegørelse 3
- Samarbejde og modstand i besættelsestiden 3
Analyse - Dansk 5
- Skæbne, 1944 skrevet af Morten Nielsen 5
- De skød en stikker” 1966, Klaus Rifbjerg 7
Kildekritik- Historie 8
Diskussion 11
Konklusion 12
Litteraturliste 13

Uddrag
Samarbejdspolitikken eller samarbejde kommer tydeligt i digtet “Skæbne” af Morten Nielsen I digtet “Skæbne” hører vi om “Tykke” som vælger at blive en nazist for at blive en del af et fællesskab, som han ikke havde i hans barndom.

Gennem Tykkes liv har han følt at han ikke har haft meget magt eller respekt, det bliver udtrykt flere gange i digtet. “Vikarer i første Mellem frelste en tynd Disciplin ved at vende det hele mod dig, der forsvarsløst blev til Grin.”

Tidligere i tykkes liv blev han mobbet og nedgjort forsvarsløst og tykke følte en konstant følelse af afmagt og da han så blev voksen, kunne han ikke leve på den måde.

Så han Så han søgte efter følelsen af magt også under besættelsen ser han at der er en chance for at få magt og vælger at slutte sig til nazisterne.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu