Besættelsestiden | DHO | 12 i karakter

Indledning
Under besættelsen ophørte den danske regering med at arbejde med den tyske værnemagt i 1943, og det blev starten på en farlig periode for jøderne, fordi det var klart at jødeforfølgelsen så også snart ville komme til Danmark.

Regeringen kunne ikke længere holde hånden over dem, men det gik aldrig så galt, som det kunne have gjort.

Det tilskrives ofte danskernes solidaritet med jøderne og vilje til at løbe store risici. Perioden har spillet en vigtig rolle for vores lands udvikling og påvirker stadig i dag vores nationale selvforståelse.

Men var danskerne virkelig så solidariske med jøderne? Eller var der andre grunde til, at samarbejdspolitikkens ophør ikke førte til massemord på de danske jøder?

I denne opgave vil jeg redegøre for evakueringen af de danske jøder i 1943, herunder samarbejdspolitikken og dens ophør.

Derunder vil jeg analysere nogle samtidige holdninger til besættelsen og redningsaktionen, som kommer til udtryk hos Sofie Lene Bak og Irene Petersen.

Indholdsfortegnelse
Introduktion 3
Redegør 3
- Sammenbruddet af samarbejdspolitikken 3
- Jødeaktionen og redningsaktionen 4
Otto Gelsteds “Det hjemløse skib” 5
- Otto Gelsted 5
- Litterær analyse 5
1600 danske jøder og 150 danske kommunister ført til Tyskland 6
- Illegale blade 6
- Kildekritisk analyse 7
Diskussion af holdninger og følelser i forhold til jødeaktionen 8
Konklusion 9
- Hvordan udtrykte man sig i forbindelse med jødeaktionen? 9
Litteraturliste 10

Uddrag
Den storstilede redningsaktion blev sættet i gang af de danske modstandsgrupper, der udspillede sig i oktober måned. Flugtruter, gemmesteder og transport over Øresund blev koordineret.

Det var ikke kun organiserede grupper, der deltog i evakueringen af jøderne. Helt almindelige danskere fra alle lag i samfundet hjalp til med at transportere jøderne i sikkerhed i Sverige.

Da det tyske sikkerhedspoliti Gestapo bankede på dørene den 1. oktober 1943, var der således få, der åbnede og endnu færre, der rent faktisk var hjemme.

I løbet af den næste måned formåede danskerne at hjælpe over 7.000 danske jøder med at flygte til Sverige.3
Dog varede danskernes vilje til at hjælpe ikke hele vejen.

Den gratis hjælp standsede nemlig, når jøderne skulle det sidste stykke over Øresund. Store pengebeløb blev indsamlet til at betale de ofte endog meget høje summer, som fiskere og andre bådførere krævede for at hjælpe de danske jøder over Øresundet.

Jøderne var selv meget aktive og involveret i at organisere og gennemføre deres flugt. Da det blev klart i september 1943, at jødeforfølgelsen også var kommet til Danmark, begyndte jøderne at flygte til Sverige.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu