Besættelsestiden | DHO | 10 i karakter

Indledning
I 1940 skete der en omvæltning for Danmark. Den 9. april 1940, blev Danmark besat af Tyskland. Derfor kaldes perioden fra 1940-1945 besættelsestiden.

Sabotagen under besættelsestiden, havde markant store problematikker. Besættelsestiden anbragte Danmark i en meget svær situation

hvilket resulterede i, at de skulle tage nogle store beslutninger om hvordan hele Danmark, skulle forholde sig til besættelsesmagten og hele situationen på daværende tidspunkt.

Under besættelsestiden var modstandskampene mellem Danmark og Tyskland enorm, hvilket havde en stor indflydelse under besættelsen. Sabotagegrupperne modarbejdede tyskerne via store sabotageauktioner og likvideringer.

I denne DHO har jeg valgt at komme ind på nogle forskellige områder. Jeg vil blandt andet, redegøre for sabotagen under Besættelsestiden, og hvilke modstandsgrupper der gjorde sig gældende under besættelsen af Danmark.

Derudover vil jeg analysere og fortolke på en novelle, skrevet af Tage Skou-Hansen af ”De nøgne træer” og som afrunding på denne DHO vil jeg diskutere

”Antisabotagetalen” som blev fremført den 2. september 1942, af den tidligere statsminister Vilhelm Buhl og diskuterer Frihedsrådets Pjece ”Er de nazist”

Indholdsfortegnelse
Indledning…………………………………………………………………

Redegørelse……………………………………………………………………………

Analyse og fortolkning ………………………………………………………

Tage Skou-Hansen af ”De nøgne træer”…………………………………………

Diskussion…………………………………………………………………………

Vilhelm Buhl ”Antisabotagetalen”……………………………….

Frihedsrådets Pjece ”Er de Nazist”………………………………………………..

Konklusion…………………………………………………………………

Litteraturliste…………………………………………………………………….

Uddrag
” De nøgne træer” bygger på en roman skrevet af Tage Skou-Hansen som var en gammel dansk forfatter. Han udgav romanen, ”De nøgne træer” i 1957. Selve fortællingen foregår i 2. verdenskrig under besættelsen.

Han deltog selv som ung, i en modstandsgruppe og udviser derfor god viden i sit forfatterskab. Romanen er en krigs- og modstandsroman.

Da den omhandler en Sabotagegruppe, som går i krig og modstand med den tyske værnemagt. Sabotagegruppen består af en gruppe drenge på 5. Christian som er gruppens overmand, og Leo, Kjeld, Jacob og Holger.

Gruppen er specialister i at lave sabotage på Jernbanerne. De har anskaffet sig sprængstof, for at de kan springe togskinnerne i stykker, og våben så de kunne skyde tyskerne” I alt tolv sprængladninger

seks til hvert spor, skulle gøres fast til skinnerne og forbindes med den hurtigbrændende, hvide cordtexlunte, så de kunne gå samtidig”.

Vi får at vide at tyskerne befinder sig, det samme sted som Gruppen, da drengene er i fuld gang med at sabotere jernbanen. De unge drenge var netop, i gang med at sprænge togskinnerne i stykker, og søger straks i dækning.

De ser ”den langbenede tysker” En af tyskerne, havde fået øje på Kjeld altså den ene af sabotørerne. Kjeld fik øje på ham, og ville smadre ham, med sine bare næver.

Men for Kjeld gik det ikke godt, han snublede over togskinnerne og tyskerne træk geværet ” Tyskerne stod med sit gevær i armen og gloede efter ham” Citatet fortæller os her, at Kjeld er blevet ramt og hovedpersonen trækker nu sit gevær ”Så skød jeg selv”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu