Indholdsfortegnelse
Opgave 1
Opgave 2
Opgave 3
Opgave 4

Uddrag
Udviklingen på det danske benzinmarkedet de følgende år har nogenlunde fulgtes ad, hvis man kigger på figur 2. Man kan dog se at færre og færre køber benzin.

Hvorimod der har været en lille stigning på diesel de seneste år. Det fremgår også tydeligt i den første tabel, hvor markedsandelen på diesel i 2016 er generelt større end benzin.

Der kunne være flere årsager til hvorfor flere vælger diesel frem for benzin. Literprisen for benzin ligger generelt højere end diesel.

I 2017 blev der d. 18/12 indhentet data for at sammenligne priserne. Prisen på benzin var 10,59 kr. pr liter og 8,99 kr. pr liter på diesel. Dieselbiler kører også længere på literen.

Man kan diskutere hvilket brændstof der er billigst i længden. Det er meget individuelt, hvis du ikke kører mere 66000 kilometer om året, er vil det være billigst at køre i en benzinbil. Hvis du så derimod kører over de 66000 kilometer, kan det bedst svare sig at køre i en dieselbil.

Før i tiden skulle man også betale vægtafgift på ens bil. Det indførte man, da vejene blev meget belastet. Her havde dieselbiler en højere afgift end en benzinbil, hvilket er en af grunderne til at flest havde benzinbiler dengang.

Nu skal man ikke betale vægtafgift. Det er blevet erstattet med grøn ejerafgift, hvor man udelukkede skal betale efter bilens brændstofforbrug, dvs. jo længere du kører på literen, desto mindre skal du betale i grøn ejerafgift. og som sagt en dieselbil kører længere på literen, derfor er der en stigning inden for dieselbiler.

Det er derfor også mere miljørigtigt, hvilket mange også er blevet mere bevidste om de seneste par år.