Arbejderbevægelsen i Danmark | DHO | 10 i karakter

Opgavebeskrivelse
1. Redegør for den socialistiske ideologi med særligt fokus på dens fremkomst i Danmark i perioden 1870-1920.

2. Lav en analyse af uddraget af Pelle Erobreren - Den store kamp med særligt fokus på argumentation, sproglige virkemidler samt hvordan Pelle beskriver arbejdernes vilkår og forsøger at opildne agitatorisk.

3. Foretag en kildekritisk analyse af Louis Pios artikel ”Maalet er fuldt” med særligt fokus på modtagerforhold og Pios intention, og diskutér årsagerne til Louis Pios arrestation.

I forlængelse heraf skal du lave en kort sammenligning med Pelle Erobreren - Den store kamp.
Billede: En agitator af Erik Henningsen (1899)

Indledning
I slutningen af 1800-tallet fik Arbejderbevægelsen en stor betydning for de vilkår, arbejderne kender til i dag. I Perioden 1870-1920 krævede arbejderne bedre og retfærdige vilkår.

De organiserede sig og dannede arbejderbevægelsen. En organisation som ville bekæmpe de højere magter vis formål, var at forbedre arbejdsvilkårene. Et folkemøde på Fælleden i 1872 eskalerede og endte i et brutalt og blodigt slagsmål imod politiet.

Først vil jeg redegøre for den socialistiske ideologi med et særligt fokus på dens fremkomst i Danmark i perioden 1870-1920 og samtidig komme ind på de dårlige vilkår arbejdsklassen led under.

Derefter vil jeg analysere et Uddrag af Pelle Erobreren – Den store kamp: ”Vandringen mod lyset” med særligt fokus på argumentation og sproglige virkemidler.

Jeg vil også fortælle hvordan Pelle beskriver arbejdernes vilkår og forsøger at opildne agitatorisk. Dernæst vil jeg Foretage en kildekritisk analyse af Louis Pios artikel ”Maalet er fuldt

med særligt fokus på modtagerforhold og Pios intention og diskutere årsagerne til Louis Pios arrestation. Til sidst vil jeg I forlængelse heraf lave en kort sammenligning med ”Vandringen mod lyset” og ”Maalet er fuldt”.

Indholdsfortegnelse
OPGAVEFORMULERING: 0
Indledning 1
Redegørelse 2
Dansk analyse 4
Kildekritisk analyse 7
Konklusion 10
Litteraturliste 11

Uddrag
Martin Andersen Nexø er forfatteren bag en tetralogi af bøger kaldt ”Pelle Erobreren” som er skrevet i årstallene 1906-1910.

Perioden fra år 1906 til 1910 er kendt som det moderne gennembrud og den første industrialisering.

Vi vil undersøge en tale kaldt ”Vandringen mod lyset”, som er et uddrag af en bog ”Den store kamp” som er del nummer to iblandt Martins tetralogi.

Martin Andersen Nexø er en af Danmarks mest kendte proletarforfattere, der har sat dybt fokus på fattigdom samt arbejderklassen.

Hans to største værker, som er blevet læst gennem mange årtier hedder “Pelle Erobreren” og “Ditte Menneskebarn”. Han var med til at stifte Det Socialistisk Arbejderparti i 1918 . Han har skabt Pelle Erobreren, som er en fiktiv person i sin fortælling.

Talen ”Vandringen mod lyset” er en politisk tale. En politisk tale har, som formål at formidle en holdning til læseren og overtale publikum til, at taleren har troværdighed .

Afsenderen af ”Vandringen mod lyset” er Pelle Erobreren, dette kan vi se, da buskabet og holdninger bliver fortalt igennem Pelle.

Talen bliver holdt på en stenbunke ved Nørrebro i København til en gruppe arbejdere, der ville få deres økonomi til at hænge sammen ved at tage et arbejde og blive en såkaldt ”skruebrækker” .

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu