Appelsiner | Analyse

Indholdsfortegnelse
Handling
Miljø
Personkarakteristik
Budskab og Genre
Ydre komposition & Indre komposition.
Fortæller synsvinkel
- Fremstillingsform
Sproglige billeder
Sætningsopbygning
Tekstens tone og stil
Tema
Perspektivering

Uddrag
Handling
Novellen handler om en fattig Grønthandler ved navn Jonassen.

Grønthandler Jonassen, står hver dag på torvet med sin grøntvogn og tænker over, hvad det egentlig er med de jøderne.

Han har modtaget 25 appelsiner til salg, men tilbyder ingen til fru Klingspuhr, da hun er jøde, og selvom hun handler hos ham hver dag. En anden kunde ved navn Fru Nielsens får to appelsiner til sine børn foræret af Jonassen.

Fru Nielsen, plejer ikke at være stamkunde hos Jonassen, så hun bryder sig ikke om Jonassens særbehandling af folk. Novellen refererer til tiden under 2. verdenskrig hvor hadet til jøderne var stort og blev forfulgt og undertrykt af tyskerne.

Miljø
Handlingen foregår under besættelsestiden i underklassen og tilhører et lavt socialt miljø, Jonassen og konen tilhører et lavt socialt miljø, mens fru Klingspuhr og fru Nielsen tilhører et mere velhavende miljø, der kan placeres i middelklassen.

Novellen foregår også i et tredje miljø der beskrives som et negativt syn på Jøderne. Dette miljø foregår i et psykisk dem/os miljø, da jøderne er (dem) og (os) er de ikke jødisk troende danskere.

Personkarakteristik
Jonassen er en ung mand, som har sin egen grønthandler med et stort had mod jøder.

Jonassen har ikke noget imod jøder til at starte med, men da han møder fru Klingspuhr, begynder han at danne sig et had mod dem.

Fru Klingspuhr er en meget velhavende kvinde, og eftersom Jonassen tilhører underklassen, mener han, at man skal holde alle jøderne nede, for ellers får de mulighed for at have mere succes end dem selv, som vi kan læse på Side 259 Linje 21-23

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu