Appelsiner | Analyse | Tove Ditlevsen

Indholdsfortegnelse
Præsentation af teksten:

Hvad? (analyse af indhold):
- Handling:
- Tid og miljø:
- Personkarakteristi

Fru Klingspurh:
Fru Nielsen:

Grønthandler Jonassen:
- Forholdet mellem personerne:

Fru Klingspurh og Grønthandler Jonassen:

Hvordan? (analyse af form)
- Indre komposition:
- Fortæller og synsvinkel:
- Fremstillingsform:
- Sproglige billeder
- Sætningsopbygning:
- Eksempler:
- Tekstens tone:
- Tekstens stil

Fortolkning:
- Tema:
- Perspektivering:

Lignende tekster:
1. “Vi hader panserne, mand”
2. “Den grimme ælling” af H.C. Andersen

Uddrag
Som nævnt ovenfor, så er foregår teksten formenligt før nazisternes indtrængen på dansk jord i 1940.

Teksten indledes med en karakter ved navn Grønthandler Jonassen, som beretter os om, at han har fået 25 appelsiner

hvilket han kunne give ud som gaver til kunder og bekendte. En af de gentagende kunder, som grønthandleren møder, er en dame ved navn Fru Klingspurh

som udviser tydelige tegn på, er jøde, men ægtemanden er ikke jøde. Grønthandler Jonassen bryder sig ikke om Fru Klingspurh

da han havde nazistiske holdninger til jøder, og deres indblik i samfundet. Han lader damen gå fra butikken uden en appelsin, som han skulle uddele helt gratis til kunderne.

Den næste karakter, som møder op i butikken, er en dansk kvinde ved navn Fru Nielsen med sine børn. Her har grønthandleren en anderledes attitude overfor kunden

og her vælger han at bøde damen med et smil, appelsiner, og de bedste hilsner - og her oplyser grønthandleren, at FruKlingspurh ikke havde fået nogle appelsiner.

Efter episoden ved butikken, så skifter teksten fortællersynsvinkel til Fru Nielsen, som var chokeret over grønthandlerens attitude.

Fru Nielsen er forarget over opførelsen, og særbehandlingen, hvor Jonassen behandlede kunderne forskelligt baseret på religionen.

Dette påtrænger hende ekstremt meget, og hun undrer sig over, hvorfor hun som værende jøde ikke har flygtet fra Danmark, da enhver godt var klar over, at tyskerne gjorde sig klar på deres invasion på dansk jord.

---

Miljøet i novellen er barsk, hårdt og fatalt. På dette tidspunkt havde man i adskillige år set til Adolf Hitlers parti bryde ind i tysk politik, og tage magten i parlamentet.

Eftersom dette skete, og de første invasioner i Polen og Tjekkiet blev igangsat, så skabte dette en international frygt og bekymring for hvad det eventuelt kunne blive til.

Samfundene begyndte at splitte sig op i hver sine egne dele, og her blev der klart givet udtryk for sine fjendtlige holdninger.

Hitlers plan virkede. Alt den elendighed, som tyskerne og underklassen var blevet udsat for, alt dette kunne skyldes jøderne og deres elite.

Jøderne var veluddannede, formuleret, velklædte og intelligente individer, som havde høje stillinger i samfundet - og derfor var de ansetsom værende en elite

som stjal alt fra underklassen hvilket skabte stor fjendtlighed. Fjendtligheden voksede til det punkt

hvor en jøde ikke kunne gå på gaden i fred uden at imødegå trusler. Kort sagt, så er der tale om en fjendtlig, realistisk og opdelt miljø på daværende tidspunkt.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu