Anfægtelser af Olivia Larsen | Analyse

Indledning
“Anfægtelser” er skrevet af Olivia Levison i 1893, som er slutning af den litterære periode “Det moderne gennembrud”.

Det moderne gennembrud var således ikke der hvor der var ligestilling mellem kønnene. På daværende tidspunkt havde kvinderne få rettigheder og bestemte ikke over sin egen fremtid - dette var typisk bestemt af faren eller ægtefælden.

Dog i slutningen af den litterære periode “det moderne gennembrud” begyndte borgerne at danne et spørgsmålstegn ved deres samfund.

Her begynder man at skabe en debat omkring kvinderes rettigheder samt rolle i samfundet. Seksueel moraal, ægteskab og pigeopdragelse kendetegner også denne periode.

Vores nuværende samfund har vi bevæget os væk fra det pæne, romantiske og idealistiske, og begyndt at blive mere realistiske i sindet og tage afstand fra det guddommelige som man var præget af den tidligere litterære periode.

Uddrag
I “Anfægtelser” får man en forståelse af at Elisabet ikke vil indrømme hendes seksuelle ønsker overfor sig selv. “og Harald sad lige overfor mig – han drejede sig lidt og – og rørte ved mig –

og saa strakte jeg Haanden ud og lagde den paa mit Knæ og lukkede Øjnene, og saa tog han om Haanden – og mit Hjerte bankede saa forfærdeligt, for jeg vidste

jeg havde lagt den der for at se, om han vilde – og han bøjede sig langsomt frem, længere frem, jeg kunde mærke det, skønt jeg havde Øjnene lukkede, aa jeg blev saa bange, men jeg rørte mig ikke.” .

Elisabet ved godt at det er forkert af hende at opsøge Harald ved at lægge sin hånd på hendes knæ, men hun havde en indre trang som bare måtte udforskes.

Denne debat om ligestilling i det moderne gennembrud blev kaldt sædelighedsfejden, hvor det overordnet handlede om kønsmorale.

“Anfægtelser” starter ud med en kort men detaljeret beskrivelse af farmorens stue, hvor mest af handlingen foregår: “En lille, gammeldags Dagligstue.

Gamle, røde Damaskes-Stole bagte deres udpolstrede Rygge i Solskinnet, der laa helt ind over Værelset. I Vinduets Karm broderede Armpuder med falmede Roser og i Vinduesfordybningen en Forhøjning med en Kurvestol.

Der sad en gammel Dame med sine Briller og sit Strikketøj og sin hvide Blondekappe knyttet sirligt under Hagen med en lyslilla Sløjfe.” . Her får vi præsenteret farmoren, men dog ikke selve Elisabet.

Elisabet bliver præsenteret senere hen i novellen, når hun skal fortælle farmoren om sine “modbydelige” tanker.

Resten af handling er via Elisabets flashback som hun gennemgår til hendes farmor om de gange hvor hun med vilje har prøvet at udforske sine seksuelle tanker.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu