Ane-Mette | Analyse | Henrik Pontoppidan

Indledning
Novellen ”Ane-Mette” er skrevet af Henrik Pontoppidan, i tiden under det moderne gennembrud. Novellen viser meget om de forskellige klasser, som var i samfundet i denne periode.

Henholdsvis forskelle mellem dem og hvilke rettigheder man havde, alt efter hvilken klasse man tilhørte.

Uddrag
Hovedpersonen i novellen er Elsebeth. Hun er en middel aldrende kvinde, som er nedslidt og træt. Da deres familie som nævnt tidligere, hører til den nederste klasse i samfundet.

Elsebeth er enke, da hun har mistet sin mand, hun bor ude på landet med hendes fire børn. ”Det var en Kone, der var baade godt og vel kjendt i hele Egnen, hvor hun almindeligvis gik under det besynderlige Navn:

Niels Nilens Brud.” Folk kendte hende tydeligvis kun pga. hendes afdøde mand. Niels Nilen var Elsebeths afdøde mand, samme alder som hans kone.

En mand som kun levede for at drikke alkohol, ligegyldigt hvad han skulle gøre for at få noget alkohol. ”Der maa i alle Fald tilføjes, at Niels Nilen saa godt som helt og udelukkende levede af Brændevin.” (S. 2, l 36-37).

Samtidig var han også en mand, som kun tænkte på sig selv og hans eget behov. Da han uden at tænke på de andre i familien, solgte deres ting for at få nok penge til hans eget alkoholforbrug.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu