Ane-Mette | Analyse | Henrik Pontoppidan | 10 i Karakter

Indledning
”Ane-Mette” er en novelle, som blev skrevet i Det Moderne Gennembrud af Henrik Pontoppidan tilbage i 1887, hvor novellen indgik i en novellesamling ”Fra hytterne”.

Novellen er skrevet i den litterære periode ”Det Moderne Gennembrud”. Novellen har derfor nogle bestemte kendetegn til perioden.

Forfatterne begyndte at skrive med en mere realistisk tankegang, hvor alt ikke var en så perfekt som i romantikken.

I ”Det Moderne Gennembrud” blev der lagt meget vægt på de 3 k’er, som er: Kvinder, klasseskel og kirken. Der var stor forskel på hvilket miljø, man kom fra og hvordan ens liv ville gå.

Uddrag
Elsebeth er meget præget af, at hendes førstefødte datters døde, hvor efter hun vendte al sorgen ind ad og ikke delte, hvordan hun havde det med nogle: ”… og i sin ærekærhed talte hun aldrig selv til nogen om, hvad hun led.”

Hun levede et liv ”fortumlet af skam” (s. 97 l. 9) efter hendes mand Niels Nilen døde af druk. Hendes mand var skyld i at Ane-Mette døde ”…

En lille tre-års pige med feberblanke øjne og stred med vejret. I løbet af natten, mens moderen og naboerne tumlede med det vanvittige menneske, døde hun stille.” (s. 96-97, l. 34-37).

Her forklares det, at hendes afdøde datter døde en nat, hvor hun var syg, fordi at Elsebeth var travlt optaget af at skulle tage sig af hendes mand. Dette viser hvordan fattigdommen havde sat sit præg på dem, og hvordan deres ægteskab fungerede.

Vi bliver også introduceret til Niels Nilen. Niels Nilen var Elsebeth afdøde mand, som ville gøre alt for at får en pægl snaps af folk. ”Det at give Niels Nilen fuld er lige så godt som at komme på komædie” (s. 95 ll. 54-55).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu