Analyse og fortolkning af ’Negren’

Uddrag
Teksten er skrevet af Johannes V. Jensen, og er skrevet ud fra hans egne oplevelser og begivenheder fra hans ophold i USA, hvilket gør teksten til et essay.

Fortælleren virker til at have en racistisk tilgang til folk med anden etnisk baggrund, men hvilket var et helt normalt syn i tidsperioden hvor teksten tager sted. Teksten forgår i Brook-lyn, USA i år 1905, og årstallet kan tydeligvis ses i sproget.

Allerede fra de første linjer, sammenligner han negeren, med en hest der vrinsker ”Det var en valgaften, og der var en masse folk på benene, hørte jeg et tilråb bag ved mig og en egen vrinskende latter” Vi kender jo netop udsagnet at vrinske fra heste.

Der udspiller sig en general racistisk tone igennem hele essayet, hvor der ligefrem opfordres til vold - ”En neger, der har logret sig ovenpå og føler sig som manden, må helst mødes med en kæp”.

Det kan være ekstremt voldsomt at læse, og ligefrem provo-kerende. I år 2000’s moderne samfund, skal man tie med racistiske holdninger, ellers er det dig der bliver mødt med en kæp.

Man skal holde sin mund når det kommer til den ønskede, svunden tid med slaveri. Selvom alt imellem racerne er lige på papiret, kredser der individer og omgangskredse mod ekstrem højreorienteret holdninger, til specielt negrene.

Ser man tilbage til 1920’erne, en tid hvor racismen var så frembru-sende, med netop den frygtede ’ ku klux klan’.

Med en helt barbarisk adfærd, hængte og brændte hvide mænd, sorte mennesker, udelukkende på grund af deres her-komst. Negrenes udvikling i samfundet er gået fra at blive massemyrdet, til at være fanget i en speciel stereotype. Nutidens neger, bliver set for meget voldelig og aggressiv.

De opholder sig i de velkendte ghettoer, hvor ”normale anstændige” mennesker skal passe på at begå sig i. Når det kommer til den stereotype neger, og kriminalitet er der en kort lunte ift.

Politiet tager til våben. Alene i 2016 blev der skuddræbt 120+ sorte ifølge ’The Washington Post’.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu