Analyse og fortolkning af Den, der lever stille

Indledning
’’Den, der lever stille’’ er en roman skrevet af forfatteren Leonora Christina Skov. Romanen blev udgivet i 2018 og tager bl.a. udgangspunkt i en hjerteskærende historie om forfatterens mor, som er nået til slutningen af et årti langt kræftforløb.

Uddraget handler om kvinden Leonora. Hun besøger sin mor, Ingelise, på et hospice.

Hendes mor er ude af stand til at kommunikere og har mange smerter, grundet sit langvarige sygedomsforløb. Ingelise og Leonora er de centrale personer i historien.

Forholdet mellem disse er til gengæld ikke godt.

Uddrag
Derudover virker deres forhold koldt og uden følelser. Men det stopper ikke Leonora i hendes søgen efter accept, omsorg og kærlighed hun vil have fra hendes mor.

Det kan man bl.a. se når hun tager moderens hånd og bliver chokeret over at moren ikke trækker den til sig.

Forholdet mellem Ingelise og faren virker udadtil problemfrit. De mødte hinanden i start 1970’erne og er stadig sammen. De har ét barn sammen. Leonora.

Ingelise og faren bo r i et nybygget hus i provinsbyen Svendborg. Faren har været god til at tage sig af Ingelise lige siden hun blev syg.

Faren bliver fremstillet svag og nærmest afhængig af hans kone, da det lader til at det er svært for ham, at acceptere at hun er ved at dø. Moderen har haft meget magt over ham.

Det kommer bl.a. til udtryk, da Leonora finder ud af at hendes far, slet ikke er så meget imod homoseksualitet, ligesom moderen. Det fremstiller ham svagt, da det virker til at han ikke kan sige fra overfor hans kone og hendes holdninger.

Forholdet mellem forældrene og Anette er vanskeligt. Svigerforældrene er imod at datteren er sammen med en kvinde, hvilket Anette højest sandsynligt er klar over.

Der ikke en større relation mellem Anette og svigerforældrene. Det kan vi se her:

’’Når han ringede til vores fastnettelefon, og Annette tog røret, nøjedes han med at præsentere sig og bede om at tale med mig. Min mor ringede aldrig op.’’.

Det virker til at Anette kun har haft overfladisk dialog med forældrene meget få gange.

Historien foregår på et nybygget hospice. Oprindeligt havde faren aftalt med lægen, at opholdet kun ville være midlertidigt for at stabilisere Ingelises smerter.

I fortællingen er der to handlinger: den ydre handling om morens død på hospicet og den indre handling om forholdet mellem mor og datter. I teksten benyttes der kronologisk komposition.

Uddraget starter i en media res. Derudover bruges der en del flashbacks, til at beskrive personernes fortid og uddybe deres relationer og konflikter. Teksten forgår i nutid og der bliver brugt en jeg-fortæller og en fast synsvinkel.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu