Analyse af Mobiltelefonens mange forbandelser | Peter Olesen

Indledning
Mobiltelefonens mange forbandelser er en kronik, skrevet af Peter Olesen, som ser kritisk på mobiltelefonens status i samfundet. Artiklen blev udgivet i politikken i marts 2018.

Dette er et meget relevant emne i nutiden, da teknologien har en stor indflydelse på vores hverdag. Kronikken er udgivet i politikken, hvor de 2 mest læsende aldersgrupper er 25-39 år og 50-66 år efterfulgt af unge fra 12-24 år.

Gennemsnitsalderen på læserne er 44 år gamle. Det er kvalitetsbevidste menneske, hvor størstedelen har et højt uddannelsesniveau og bor i hovedstaden.

Olsen har en påstand på at vi er for afhængige af mobiltelefonen og at den er skadelig for os. Ifølge Olsen var der før i tiden mere fordybelse og empati før i tiden og ro til at man kan slappe af og nyde indtrykkene fra landskabet på diverse ture.

Uddrag
Der bliver brugt mange sproglige virkemidler i kronikken. Han er god til at få lagt nogle metafore ind i teksten. ”Nærvær er i dag en luksusvare og nærvær er ofte en mangelvare ”.

Her bruger han en metafore til at beskrive effekten mobilen har haft på samfundet. Det fremgår i dette citat at mange ikke er til stede til at være nær med sine kære, så det er derfor en luksus- og mangelvare.

Han bruger også ”at kunne samles uden afbrydelser er ikke længere hverdagskost ”, hvor dette også hænger lidt sammen med den anden metafor.

Det er fordi de handler lidt om det samme, nemlig dette med at være til stede, hvilket rigtig mange mennesker ikke er i dag.

Han ordvalg er også negativt ladet, hvilket giver god mening, i og med at han får mobilen til at fremstå skadelig. Her benytter han sig af ord som forbandelse, satan, fjolser, misbrug af mobiltelefonen og værste.

Han gør også brug af store bogstaver, hvilket giver læserne en fornemmelse af at han råber og det er med til at give teksten en anspændt og vred stemning

Hvis vi går lidt mere i dybden med hans argumentation, kan vi som sagt se at han har det med at bruge erfaringer fra han eget liv, som belæg til hans påstand.

Her fortæller han om hans syn på udviklingen af elektronikken gennem hans liv. Han er rigtig god til at komme med styrkemarkøre til hans belæg

hvor han bruger ord som selvfølelig, altid, uopdragen, fjolser og straks mm. Dette hænger også sammen med det negativt ladet ordvalg, som ses i hele kronikken.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu