Analyse af Egernet | Analyse | 10 i karakter

Indledning
Alle kan genkende tvivlen om hvem man er, og finde den rigtige levevej i livet. Tvivlen om at have en identitetskrise, over ikke at have fundet ens rette identitet samt den rette skillevej.

Novellen ’’egernet’’ er skrevet af Lone Hørslev, som giver et godt indblik i hvordan en identitetskrise kan opstå, når man står overfor nogle svære valg samt situationer.

’’Egernet’’ er en af de mange noveller, som er en del af Lone Hørslev’s første novellesamling ’’En ordentlig mundfuld’’ fra 2017.

Hendes novellesamling er kendt for at tage emner op, som handler om identitetskriser samt en virkelighedsnær tilgang til livet.

Novellen er en typisk postmoderne novelle, som skildrer en hverdagssituation. Novellen ’’Egernet’’ handler kort og godt om en traditionel mand, som er ude at cykle.

Han påkører helt uventet et egern. Efterfølgende lider egernet, og manden står lige pludselig overfor en svær beslutning, hvor han skal gøre en ende på egernets lidelser.

Uddrag
Fortælleren i novellen er en 3 persons fortæller, den er subjektiv og følger hovedpersonen Jakobs tanker og følelser. Det er igennem Jakobs fortolkning, at læseren får et kendskab til de andre personers karakter.

Det betyder at læserens forholdt til Jakobs kæreste Lise samt Lises far, er præget af de karakterer som læseren oplever ud fra Jakobs subjektive beskrivelser samt fortolkningen af dem.

De ord som Jakob vælger at benytter omkring Lise, er meget negative og meget sigende for den måde han opfatter hende.

’’Som et kræsent barn’’, ’’hun var begyndt at ryge’’, ’’bøger rørte hun slet ikke’’ er nogle af de sætninger han bruger om Lise, hvor det udelukkende er bearbejdelser.

Disse bearbejdelser får Lise til at fremstå som en forkælet, overfladisk og en kræsen pige, som på ingen måde forholder sig til den verden hun lever i. Hun er kun opslugt i hendes egne ønsker og drømme.

Det efterlader læseren med en ide om, at Jakob er godt og grundt træt af den måde Lise lever sit liv samt hendes syn på verden.

Jakob er derimod en bolig, frisk ung mand som går på i træning og sundhed, og som følger med i samfundsudviklingen samt læser både digte og bøger som er hans store hobby.

Det kommer også til udtryk flere steder i teksten, ’’pigen med paraplyerne’’ sin er en film vores hovedperson ren faktisk har set.

Lises far beskrives på mange måder som stereotypen på ’’en rigtig mand’’. Lises far er jæger og har været i hjemmeværnet, han er ’’sådan en der drikker en Fernet Branca til sin morgenmad og som har et par waders hængende ude i skueret’’.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu