Agnete og Havmanden & Ebbe Skammelsøn| Analyse

Tryllevise: Agnete og Havmanden
Riddervise: Ebbe Skammelsøn

Indholdsfortegnelse
Middelalderen

Tryllevise: Agnete og Havmanden
Øvelse 1: Læs folkevisen, ”Agnete og Havmanden” højt. Alle læser én strofe.
Øvelse 2: Giv et kort resume af folkevisen. Hvad handler den om? Hvad sker der for Agnete og Havmanden?
Øvelse 3: Læs nedenstående og find ud af, hvad der karakteriserer folkeviser?
Øvelse 4: Indledningens kraft i "Agnete og Havmanden"

Riddervise: Ebbe Skammelsøn
Øvelse 2: Slægt, syrebadsteknik, fornuftsægteskab, overtro er begreber I skal kunne forstå og sætte i relation til middelaldertekster.
Prøv at parre de fire begreber med de fire strofer herunder (et begreb pr. strofe).

Uddrag
Øvelse 2: Giv et kort resume af folkevisen. Hvad handler den om? Hvad sker der for Agnete og Havmanden?
Folkevisen handler om Agnete, og hendes havmand fra havets dybe. Hun bliver forelsket i en havmand. De får 8 børn 7 drenge og 1 pige.

Agnete hører kirkeklokkerne slå, og ønsker derefter også vende tilbage til kirken. Hun får derefter lov, med nogle betingelser hun skulle opfylde. Hun får følgende betingelser: Slå sit hår løst, Eller bukke sig for herren og sidde med sin mor. Hun gør derimod alle 3 betingelser oppe i overfladen af jorden.

Herefter beslutter Agnete at forblive med familien på overfladen, hvor havmanden ender med at henvende sig fysisk på overfladen og efterspørge Agnete om at komme tilbage. Men det nægter hun, da hun ej vil komme tilbage ned til havet, og ej se sine børn fra voksen til små.

Øvelse 3: Læs nedenstående og find ud af, hvad der karakteriserer folkeviser?

Folkeviser adskiller sig fra almindelig digtning på et helt centralt punkt. De er ikke lyriske, men fortællende. Handlingsforløbet er stramt skåret til i korte og simple vers, hvor man kun hører det allervigtigste om, hvad personerne gør eller siger.

Der er ingenting, der foldes ud i lange beskrivelser, og der er ingen afstikkere i forhold til hovedhandlingen. Alt i handlingsforløbet peger direkte frem mod den slutning, indledningen tog sigte på:

”Selve Visens Begyndelse giver sig ikke af med langsomt at sætte Tilhørerne ind i dens Handling. Indledningsstrofen maa have en Kraft, der samler Opmærksomhed hos den dansende Kres; den maa danne et Billede, der straks staar levende for alle, og som tillige anslaar Grundstemning og giver en Situation, der er ejendommelig for hele Visens Karakter.”

Hver strofe i visen afsluttes med et lyrisk omkvæd, der ofte udtrykker en trist og sorgfuld grundstemning og essensen i, hvad der går galt.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu