Ægteskab og tvang | Analyse

Indledning
Tekstens titel er ”Ægteskab og tvang”. Teksten er et essay, som er skrevet af forfatteren Ludvig Holberg, og er udgivet i ”Heltindehistorier” i 1745.

Essayet handler om datidens ægteskabsforestillinger, der nærmere beskrevet,ofte foregik som tvangsægteskaber. Teksten er personlig, men også skrevet med stor fokus på appelformerne logos og patos.

Essayet er skrevet ud fra Holbergs eget synspunkt, samt hans egen holdning til, og erfaring omkringtvangsægteskaber

der danner grundlaget for essayet. Der hersker derfor ingen tvivl om, at tvangsægteskaber er et fænomen, Holberg er meget i mod.

Holberg reflekterer overlogikken, i den måde forældrene behandledederes børn. Børnene fik, frit, lov at vælge det som passede dem, når der skulle vælges nye sko og tøj.

Men når der derimod skulle vælges ægtefælder, var det ikke længere det, som behagede børnene, men forældrene der i stedet blev taget hensyn til.

Uddrag
Holberg ser ikke positivt på tvangsægteskaber, han mener det er skadeligt og i mod naturen samt menneskets frie vilje.

Holberg bygger sin argumentation for sin påstand, på egne erfaringer han erindrer samt opstilling af scenarier, alle nemt kan forhold sig til, og som ikke ville give mening hvis det var anderledes.

Holberg erindrer selv eksempler på, hvilke konsekvenser et tvangsægteskab kan medfører . Utroskab, misgerninger og skilsmissedomme, er alle negative konsekvenser af

at forældre, og i dette tilfælde gommen, har tvunget sig ægteskab med en kvinde mod hendes ønske. Derudover opstiller Holberg lignende scenarier, der ikke ville være logik i, hvis dette var anderledes.

F.eks. at det ikke er mors og fars behov og størrelser, der tages hensyn til, når der skal købes tøj og sko, der skal behage børnene.

For alle er det logik, at et barn ikke skal have sko i den forkerte størrelse, og at det ikke er mor og far, der kan mærke om str. 32 klemmer og der derfor skal være en str. 33.

Holberg gør i sin argumentation primært brug af to appelformer, nemlig logos og patos. Holberg gør først og fremmest brug af appelformen logos og appellerer dermed til læserens logik.

I nutidens Danmark, hvor tvangsægteskaber ikke længere er en realitet, er det logisk for alle og enhver, at der ikke kommer noget godt ud af tvangsægteskaber.

Kulturen i Danmarkhar, siden 1745, hvor teksten er skrevet, udviklet sig enormt. Børn er stadig deres forældre lydige, lytter til deres råd, men på en anden måde.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu