4Livet | Analyse | Sivas

Indledning
Social mobilitet og social arv, er begge begreber der i den nyere tid bliver talt mere og mere om. Det er typisk problemstillinger om hvordan man skal undgå og bryde denne negative social arv der er tale om.

Men samtidig hvordan det kan få sendt en mod den forkerte vej i samfundet. Det kan være ekstremt svært at bryde, især hvis man bor i et barskt miljø, hvor det svært at få en ordentlig uddannelse og samfundet trækker en ned.

Dette er ting som rapperen Sivas beskriver nøje i sin sangtekst til 4livet som han udgav i 2019 på albummet Contra.

I 4livet kommer han ind på hvor svært og hårdt det er at bryde denne arv når man er vokset op et barskt sted som ham selv, nemlig ghettoen.

Uddrag
Sangens titel 4livet har også en stor betydning for selve teksten, flere gange i omkvædet nævner han som i disse citater - “Jeg sagde, det var for livet” og “Du ved det var for livet”(Omkvæd 1, Linje 2-4).

Hvilket har meget at gøre med at tjene penge. I vers 2 fortæller han blandt andet at “det lige meget med glamouren og champagnen, skal sørge for min lille pige har det fint.”

På den måde fortæller han os at det vigtigste for ham er at sørge for sin familie og at de har det godt. Han fortæller samtidig at det ikke er glamouren det er vigtigt for ham, men at han tjener pengene for at forsøge sin familie og forældre.

I sin sangtekst bruger han et meget specielt sprog. Allerede fra starten af teksten får man et indtryk af en lav social klasse. Hvilket hjælper os med at sætte os modtagere mere ind i situationen der egentlig er tale om.

Sociolekten er altså meget tydelig i teksten. Det kan blandt andet tydeligt ses i følgende citat: “Skrabed' nogle lapper sammen og gjord' det til en mil'. Det' svært at tjen' de cifre, når du bokser mod maskinen”(Vers 1, Linje 1-2).

I disse to linjer bruger han en række ord som lapper og mil, hvilket som nævnt tidligere er med til at beskrive social klassen og deres måde at formulere sig på, hvilket også kan være med til at beskrive miljøet.

I teksten bruger han også slang som “shuficeret” hvor shufi er slang for kokain. Flere steder i sin tekst udtaler han ikke hele ord, eller undlader ord fra sætninger.

Nogle eksempler som oftest bruges er: “Jeg’ vant til”, “det’ en anden” og “kørt’ den bil”. Det er ofte hvor han undlader at sige “er” og endelserne på ordene.

I sin tekst bruger Sivas også en del metaforer. Hvis vi igen kigger til tilbage på de to første linjer, bruger han sætningen “bokser mod maskinen”. Her taler han om samfundet og selve systemet. Med andre ord, at kæmpe mod samfundet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu